Se reintroduce examenul de admitere în liceu? Ce presupune reforma
- Ionel Sclavone
- 6 iulie 2021, 12:09
Liceele la care solicitarea din partea elevilor este mai mare decât numărul de locuri prevăzut în planurile de învățâmânt vor putea organiza examen de admitere.
Aceasta este una din noutățile pe care le aduce pachetul de reformă „România Educată”, propus de președintele Klaus Iohannis cu privire la viitorul proces de admitere în liceu. Pe lângă prevederile respective, proiectul prezidențial de reformă mai prevede și reorganizarea inspectoratelor județene.
Informația a fost prezentată în cadrul discuțiilor pe care președintele Klaus Iohannis le-a purtat la Cotroceni cu liderii coaliției de guvernare, după cum a declarat vicepremierul Dan Barna. Potrivit spuselor acestuia, examenul ar urma să fie organizat înainte de evaluarea națională, iar locurile neocupate în urma examenului de admitere vor fi supuse repartizării elevilor în ordinea mediilor de la evaluarea națională.
Noi schimbări la admiterea în liceu
De asemenea, printre subiectele discutate s-a aflat și cel privind accesul elevilor la cele trei piste educaționale (vocational, teoretic și profesional).
„Odată cu implementarea acestui sistem, elevii vor putea să aleagă ce tip de liceu urmează. Ei vor putea mai ușor să se reorienteze în timpul ciclului educațional. Este ca un sistem de vase comunicante. Elevii se vor putea muta dintr-o parte în alta și va exista flexibilitate pentru copii. Toate cele trei rute se încheie cu optiunea examenului de bacalaureat. Și toți elevii, de la oricare dintre rute, pot merge la facultate dacă au trecut bacalaureatul. Însă elevii de pe ruta profesională au și posibilitatea obținerii unei certificări profesionale după clasa XI, care le permite să urmeze un colegiu tehnic”, a declarat Dan Barna conform G4Media.ro.
Inspectoratele școlare vor fi redefinite
O altă prevedere din pachetul de reforme a educației prevede redefinirea actualelor inspectorate școlare și împărțirea atribuțiilor lor între Centrele Județene pentru Învățământ Preuniversitar și Centrele Județene pentru Formare Continuă, Asistență și Resurse Educaționale.
„Este o inițiativă pe care noi, USR-PLUS, am susținut-o, ca inspectoratele școlare să fie desființate și transformate în ceea ce ar trebui să fie, în structuri care să verifice calitatea actului de învățământ și nu partea aceasta de gospodărire sau de numiri. Aceasta trebuie să meargă spre administrația locală. Sunt elemente care vor mai fi, tot așa, dezbătute”, a spus Dan Barna, după întâlnirea cu președintele.
Reformele prezidențiale promovate prin memorandum în Guvern
Potrivit spuselor sale, în strategia de reformă educațională va fi transpusă într-un memorandum care va fi adoptat la nivelul guvernului.
„În săptămânile viitoare vom aproba prin memorandum în guvern această strategie, apoi vor fi realizate propunerile concrete de modificări legislative”, a mai spus Dan Barna.
Luni, președintele Iohannis s-a întâlnit cu liderii coaliției USR PLUS, PNL, UDMR, cu premierul Florin Cîțu și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Șeful statului le-a prezentat principalele direcții ale proiectului „România educată”. Marți și miercuri, președintele are programate noi întâlniri, cu reprezentanții parlamentului și cu cei ai societății civile.