Bacalaureat 2021. Tot ce trebuie să știi despre contestații. Unde se depun și cum se evaluează

Bacalaureat 2021. Tot ce trebuie să știi despre contestații. Unde se depun și cum se evaluează

Elevii nemulțumiți pot depune contestații pentru rezultatele obținute la examenul de bacalaureat. Contestațiile se primesc începând cu ziua de luni, ora 12.00 și până la ora 18.00.

Primele rezultatele la examenul de Bacalaureat 2021 au fost afișate luni, 5 iulie, la avizierele liceelor și portalul edu.ro.

Media la examenul de bacalaureat se calculează ca medie aritmetică între notele obținute la fiecare probă. Pentru a fi considerat admis, este nevoie ca un absolvent de liceu să obțină minim 5,00 la fiecare materie, iar media generală trebuie să fie cel puțin 6,00. În cazul candidaților care obţin media generală 5,99, aceasta se rotunjește la 6,00. Probele orale la Bacalaureat 2021 nu s-au susținut în acest an, din cauza pandemiei, iar competențele lingvistice și digitale au fost echivalate.

După afișarea rezultatelor – în format anonimizat - absolvenții nemulțumiți pot depune contestații. Răspunsul final și noile rezultate vor fi date vineri, 9 iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contestațiile se depun până la ora 18.00

Conform reglementărilor în vigoare, ca și anul trecut, contestațiile pot fi depuse sau transmise luni, 5 iulie, până la ora 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Alături de contestație, candidații vor completa și o declarație-tip în vor menționa faptul că nota obținută în urma contestației poate fi mai mare sau mai mică decât cea inițială. În cazul candidaților minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Pentru depunerea online a contestatației, candidații trebuie să descarce și să completeze un formular pe care mai apoi să-l trimită pe adresa de mail a secretariatului liceului la care au susținut examenul.

Rezultatele finale la Bacalaureat 2021, după rezolvarea contestațiilor, vor fi afișate vineri, 9 iulie.

Cum se rezolvă contestațiile la Bacalaureat

Conform metodologiei, contestațiile se înregistrează la centrul de examen, în perioada prevăzută de calendarul examenului. Preşedintele comisiei de examinare, împreună cu unul dintre vicepreşedinţi, cu secretarul sau cu un membru al comisiei, primesc contestaţiile și le înaintează comisiei din centrul zonal de evaluare. După centralizarea cererilor lucrările se secretizează și se evaluează.

După terminarea evaluării, preşedintele comisiei de contestaţii analizează notele acordate după reevaluare, în comparaţie cu cele acordate iniţial.

În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, acesta decide încă o evaluare, de către o a treia comisie. Nota acordată de a treia comisie este nota finală, acordată de comisia de contestaţii.