Seism în Balcani. Turcia zguduită de un cutremur de 5,2 grade pe scara Richter

Seism în Balcani. Turcia zguduită de un cutremur de 5,2 grade pe scara Richter

Estul Turciei a fost zguduit, vineri seara, de un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter. Din fericire nu s-au semnalat victime sau pagube provocate de seism în oraşul Bingol, o așezare cu 160.000 de locuitori.

Cutremurul a avut loc la ora 18:28 GMT, iar epicentrul este situat în apropierea municipalităţii Kigi, provincia Bingol, potrivit datelor agenţiei turce de gestionare a dezastrelor AFAD. Mişcarea seismică a fost resimţită şi în provincii învecinate, precum Elazig sau Erzincan.

Întrucât epicentrul este situat într-o zonă rurală şi muntoasă, ar putea dura ore întregi până când se va afla dacă există persoane rănite sau afectate.

Cutremurele cu magnitudine până la 5 sunt relativ frecvente în Turcia şi, în mod normal, nu provoacă pagube.

Cu toate acestea, în ianuarie 2020, la aproximativ o sută de kilometri de zona afectată vineri, în provincia Elazig, s-a produs un cutremur cu magnitudinea 6,8 care a provocat 41 de morţi.

În România, mai multe cutremure mici, în ultima lună

„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru regiune.

Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, să zicem, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate. E posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, spunea Constantin Ionescu, directorul general al INFP.

Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Potrivit cunoscutului seismolog, Gheorghe Mărmureanu, activitatea seismică din zona Vrancea este „absolut normală”, fiind atent monitorizată. Gheorghe Mărmureanu susține, prin urmare, că nu se pune problema unui cutremur catastrofal în perioada următoare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News