Pentru prima dată în istoria țării, Guvernul Suediei a fost demis prin vot de neîncredere

Pentru prima dată în istoria țării, Guvernul Suediei a fost demis prin vot de neîncredere

Premierul suedez Stefan Lofven a pierdut, luni, votul de încredere al parlamentului. Este pentru prima dată în istoria țării când un premier și cabinetul său sunt demiși printr-un vot de neîncredere.

Stefan Lofven, premierul social-democrat în funcție din 2014, a pierdut încrederea parlamentului. Votul a survenit în toiul unei crize a spațiilor de locuit și a creșterilor rapide a prețurilor proprietăților imobiliare, scrie Antena3.

Moțiunea a fost inițiată de Partidul Stângii (Left Party) o mică formațiune care nu face parte din guvernul bi-partizan de centru-stânga. Cu toate acestea, Partidul Stângii a fost baza care a asigurat voturile necesare pentru ca formațiunile de guvernământ să-și promoveze legile.

În centrul disputei care a dus la transformarea acestui aliat în adversar stă planul guvernului suedez de a dereglementa piața locuințelor. Prețurile imobilelor au crescut accelerat în timpul pandemiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suedia are reglementări stricte, menite să mențină accesibile prețurile chiriilor în orașele mari. Acest fapt îi demotivează pe dezvoltatorii imobiliari să ridice locuințe noi pentru piața imobilelor scoase la închiriat.

Reglementarea strictă a chiriilor, frână pentru dezvoltatorii imobiliari

Din cauza penuriei de locuințe, cei care caută să închirieze se pot trezi că așteaptă ani de zile să încheie un contract. Dar, între timp, prețurile proprietăților cresc, îngreunând achiziția unei locuințe.

Partidul Stângii susține că dereglementarea pieței chiriilor va duce la o creștere rapidă a prețurilor percepute de proprietari. Urmarea acestei acțiuni va fi o accentuare a segregării între bogați și săraci.

Lofven a încercat în weekend să își asigure sprijin pentru ca guvernul său să supraviețuiască votului de luni. Președinta Partidului Stângii,  Nooshi Dadgostar, a calificat demersurile premierului drept "show politic" și a anunțat că își menține decizia de a vota împotriva acestuia.

"Vom face ceva perceput drept neobișnuit în politică - ne vom ține de cuvânt", a spus ea.

După votul de luni, premierul demis are o săptămână la dispoziție să convoace alegeri anticipate.

O altă opțiune a lui Stefan Lofven  ar fi inițierea de negocieri pentru formarea unui nou cabinet.

Moţiunea de cenzură împotriva şefului guvernului a fost susţinută de o majoritate absolută de 181 de deputaţi din 349 de locuri, faţă de 109 voturi împotriva moţiunii şi 51 de abţineri, potrivit rezultatului votului.