Cascada Bigăr s-a prăbușit. Cea mai frumoasă cascadă din România a dispărut. Video
- Cristi Dorombach
- 7 iunie 2021, 20:31
Cascada Bigăr din județul Caraș Severin era una din atracțiile României. Mii de turiști veneau în fiecare an să vadă spectaculoasa cădere de apă.
Cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița s-a prăbușit luni din cauze naturale, a anunțat Romsilva.
„Avem, din păcate, și o veste neplăcută. Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița, s-a prăbușit astăzi din cauze naturale”, a anunțat, luni, pe Facebbok, Regia Națională a Pădurilor Romsilva.
Reprezentanții regiei susțin că travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp au crescut în dimensiuni și greutate, iar luni cascada a cedat sub propria greutate.
Conform aceleiași surse, angajați ai Romsilva sunt la fața locului pentru a evalua situația.
Oamenii acuză intervenția omului în circuitul naturii
Cascada Bigăr era cunoscută la nivel mondial
În anul 2013, Cascada Bigăr a devenit cunoscută la nivel mondial, după ce site-ul american „The World Geography” i-a oferit locul fruntaș în topul celor mai frumoase cascade din lume.
Peisajul pe care îl oferă perdelele de apă ce se revarsă peste stâncile acoperite de mușchi este de-a dreptul uluitor.
Sute de mii de turiști vizitau cascada în fiecare an
Dacă în perioada 2016-2017 au vizitat cascada 50.000 de turiști, în intervalul 2017-2018, numărul lor a depășit 100.000. Cel mai mare flux de vizitatori a fost înregistrat în perioada 1-6 iunie 2017, imediat după ce au fost finalizate lucrările de amenajare a zonei.
„Percepția turiștilor despre zona Cascadei Bigăr s-a îmbunătățit considerabil, 90% dintre ei declarând că se vor întoarce în zonă”, a declarat Mile Galcan, Responsabil Comunități, Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.
Reamenajarea eco-turistică a zonei Cascadei Bigăr a fost un proiect coordonat de organizația non-guvernamentală ViitorPlus. Cu o valoare de 140.000 de euro, proiectul a vizat amenajarea unui traseu pietonal între parcare şi intrarea în Parcul Naţional, de-a lungul DN 57B; dar și a unui drum de acces de la intrarea în Parc şi construcția unei platforme care facilitează accesul la baza cascadei. Au mai fost amenajate spații și poteci între cascadă și izvor, cât și o trecere către Grota Bigăr, aflată în apropierea cascadei. În pluz, zona a fost dotată cu panouri informative, pubele ecologice, marcaje de atenţionare și locuri de repaus.