Germania își închide spațiul aerian pentru cursele rusești. Măsura este reciprocă

Germania își închide spațiul aerian pentru cursele rusești. Măsura este reciprocă

Germania își închide spațiul aerian pentru cursele aeriene operate de companii din Rusia.

Decizia a fost luată de autoritățile de la Berlin în contextul în care autoritățile de la Moscova nu a acordat autorizații de zbor pentru cursele operate de Lufthansa. Potrivit Ministerului german al Transporturilor este vorba de o măsură de reciprocitate. Astfel, două curse aeriene operate de Lufthansa care urmau să decoleze miercuri dimineața din Germania spre Rusia au fost anulate. S-a întâmplat din cauză că responsabilii ruși nu au asigurat permisele necesare la timp, a precizat minsterul german.

„În baza practicii reciprocității, Autoritatea Aviatică Federală nu a emis, la rândul său, alte permise pentru zborurile companiilor rusești, cât timp acordarea autorizațiilor de către partea rusă se lasă așteptate”, se arată într-o comunicare transmisă către presă de autoritățile germane.

În acest context, trei curse Aeroflot au fost afectate de această măsură, marți, iar alte patru curse miercuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa citată a menționat că, în momentul în care partea rusă va relua acordarea autorizațiilor pentru Lufthansa și autoritățile germane vor relua autorizarea zborurilor rusești.

Ministerul german nu a indicat motivul pentru care autoritățile ruse au blocat zborurile Lufthansa, fapt care a atras răspunsul similar din partea autorităților germane.

UE a cerut evitarea spațiului aerian din Belarus

Presa internațională amintește, însă, că mai multe zboruri operate de linii aeriene din Europa, între care Air France, au fost anulate săptămâna trecută după ce autoritățile aviatice ruse. Acestea au respins planurile de zbor spre Moscova care ocoleau spațiul aerian al Republicii Belarus. La momentul respectiv, Rusia a invocat motive „tehnice pentru a respinge planurilor de zbor.

UE a cerut evitarea spațiului aerian belarus după deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici. Lufthansa este una dintre companiile care au dat curs cererii de evitare a spațiului aerian belarus.

Cererea UE, dublată de interdicția ca avioanele din Belarus să utilizeze spațiul aerian și aeroporturile statelor din blocul comunitar.

Președintele republicii ex-sovietice, Aleksandr Lukașenko, a trimis un avion militar pentru a obliga o cursă civilă Ryanair să aterizeze la Minsk. La bordul cursei deturnate se aflau jurnalistul de opoziție Roman Protasevici și partenera sa, cetățean rus, Sofia Sapega. Cei doi au fost arestați pe aeroportul din Minsk.