Cine este Naftali Bennett, potențialul prim-ministru al Israelului?

Cine este Naftali Bennett, potențialul prim-ministru al Israelului? Sursa: Arhiva EVZ

Liderul partidului de extremă dreapta Yamina, Naftali Bennett, îşi anunță sprijinul său în formarea unei coaliții pentru a-l înlătura pe premierul Benjamin Netanyahu şi de a deveni prim-ministru.

Naftali Bennett a făcut un pas mai aproape de înlocuirea primului ministru veteran al Israelului, Benjamin Netanyahu: „Anunț că voi face totul pentru a forma un guvern de unitate cu prietenul meu Yaïr Lapid”, a declarat Bennett.

Deşi de câteva săptămâni a păstrat sub semnul misterului intenția sa de a se alătura sau nu liderului opoziției care încearcă să formeze un „guvern” de unitate națională „pentru a pune capăt domniei domnului Netanyahu, cea mai lungă din istoria statului Israelului”, iată că acum se arată dispus să intre în joc.

Bennett, fost antreprenor multi-milionar în tehnologie, și-a făcut un nume în politică cu retorica de dreapta naționalistă

În vârstă de 49 de ani, Bennett, este un politician de seamă care nu s-a ferit de controverse, este ultra-liberal în ceea ce privește economia și adoptă o linie agresivă împotriva Iranului.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a împărtășit această ideologie cu Netanyahu și a slujit în mai multe dintre guvernele liderului Likud. Dar, în ultimii ani, cei doi s-au distanțat din ce în ce mai mult.

Duminică, Bennett a spus că se va alătura unei coaliții de guvernare care ar putea pune capăt domniei lui Netanyahu

El a fost de acord să se alăture centristului Yair Lapid într-o coaliție pentru înlăturarea primului ministru. Lapid s-a oferit să împartă puterea, lăsându-l pe Bennett să servească primul mandat ca prim-ministru.

Fost comandant al forțelor speciale, Bennett este fiu de părinți născuți în SUA și locuiește împreună cu soția sa Galit și cu patru copii în orașul Raanana. A intrat în politică după ce și-a vândut afacerile pentru 145 de milioane de dolari în 2005, iar anul următor a devenit șeful de cabinet al lui Netanyahu, care era atunci în opoziție.

După ce a părăsit biroul lui Netanyahu, Bennett a devenit în 2010 șeful Consiliului Yesha, care face lobby pentru coloniștii evrei din Cisiordania ocupată.

A luat cu asalt politica în 2012, când a preluat conducerea partidului de extremă dreaptă Home Jewish

El a avut o prezența parlamentară extrem de activă, în timp ce făcea titluri cu o serie de comentarii incendiare despre palestinieni. În 2013, el a spus că „teroriștii ar trebui să fie uciși, nu eliberați”.

Dincolo de deținerea portofoliului de la Apărare, Bennett a fost ministru al Economiei și ministru al Educației tot în cabinetul lui Netanyahu.

În opoziție și odată cu apariția pandemiei coronavirusului în 2020, Bennett și-a schimbat retorica de dreapta pentru a se concentra asupra crizei sănătății, promovând planurile sale de salvare a economiei.

De menţionat, pentru a forma un guvern de uniune, Lapid este necesar să obţină susţinerea a 61 dintre cei 120 de deputaţi din Knesset, Parlamentul israelian. El mizează pe spirijinul stângii, a centrului şi a două formaţiuni de dreapta - în total 51 de deputaţi -, lucru care explică sprintul final în încercarea de a convinge Partidul Yamina (dreapta radicală) al lui Naftali Bennett, care deţine şapte mandate, şi deputaţii arabi să-l susţină, scrie aljazeera.