O bufniță a generat suspendarea celei mai longevive emisiuni, „Teleenciclopedia”
- Konecsnik Emil
- 22 mai 2021, 08:52
„Teleenciclopedia”. Prima ediție a emisiunii a fost difuzată în seara zilei de sâmbătă, 22 mai 1965, la ora 20:00. Apariţia acestui program i se datorează directorului de atunci al Televiziunii Române, scriitorul Octavian Paler. Și totuși, cea mai longevivă emisiune a fost înterzisă două luni.
Cea mai longevivă emisiune a Televiziunii Nationale împlinește 56 de ani. Totul a pornit de la ideea lui Dumitru Udrescu. Nicaieri in lume nu mai exista un astfel de format. Mai mult, alții s-au luat dupa noi. Prin anii 1970 - 80, italienii si apoi germanii au realizat emisiuni gen „magazin de călătorie", in care erau prezentate diverse documentare din lumea întreagă.
Genericul Teleenciclopediei a fost creat, inițial, în 1965, după o înregistrare realizată chiar de autor, Nicolae Kirculescu, la pian. Numărul românilor care au avut ocazia să asculte această piesă superbă în forma ei completă, de cca.7 minute durată, este extrem de redus. Dar genericul este cunoscut de toți românii de peste 40 de ani.
Teleenciclopedia a fost o gură de aer proaspăt în atmosfera infectată a îndoctrinării de partid. Emisiunile au reușit să deschidă orizonturile a mai multor generații. Și mii de oameni au aflat că sunt lucruri minunate pe planeta noastră. La succesul emisiunii au contribuit si consultantii științifici, care au asigurat rigoarea comentariilor. De-a lungul timpului au colaborat cu "Teleenciclopedia" Constantin Daicoviciu, Emil Condurachi, Andrei Plesu, Dan Grigorescu, Razvan Theodorescu, Alexandru Marinescu.
În primavara anului 1988 emisiunea a fost suspendată
În primavara anului 1988, emisiunea a avut de trecut un hop. Intr-o sâmbătă seara s-au difuzat doua documentare. Unul era despre descifrarea hieroglifelor de catre Jean Francois Champollion și altul despre bufnițe.
"Luni dimineata ne-am trezit cu un telefon de la sectia de presa a CC PCR, prin care eram anuntati ca tovarasa Elena Ceaușescu a fost foarte supărată, întrebând de ce-i dăm atâta importanță lui "Șampion ăla" și de ce sunt prezentate niste păsări dăunatoare precum bufnițele. Se pare ca "academiciana de renume mondial" era poreclita de cei din anturaj, care o antipatizau, "Bufnița". Emisiunea a fost scoasă din program. Dupa doua luni si jumatate, timp în care au venit vrafuri de scrisori, "Teleenciclopedia" a fost reluată", a povestit Cornelia Radulescu, realizatoarea emisiunii.
Și astăzi "Teleenciclopedia" continuă sa fie urmarită de multă lume. Pentru a face fata concurenței cu posturile specializate in difuzarea documentarelor, realizatorii emisiunii caută să fie la zi cu noutățile.