Bitcoin își continuă scăderea. Cei care investesc în monedă electronică au pierdut 400 de miliarde de dolari

Bitcoin își continuă scăderea. Cei care investesc în monedă electronică au pierdut 400 de miliarde de dolari

Scăderea recentă a prețurilor criptomonedelor a eliminat 400 de miliarde de dolari de pe această piață, care acum este evaluată la puțin peste 2.000 de miliarde de dolari.

Bitcoin a pierdut mai mult de 20% din valoare într-o săptămână, determinându-i pe unii investitori să se întrebe dacă nu cumva febra criptomonedelor începe să scadă

Aflat, marți, la 45.000 de dolari, Bitcoin a pierdut mai mult de 12.000 de dolari de la începutul săptămânii precedente, Scăderea depășește 30% daă facem comparația cu maximul său istoric- 64.870 de dolari- înregistrat pe 14 aprilie. În urma bitcoinului, au avut de suferit și alte criptomonede: ethereum, a doua cea mai mare criptomonedă, a scăzut cu 14% într-o săptămână și acum costă puțin sub 3.400 de dolari. Dogecoin, o criptomonedă care a captat atenția publicului larg în ultimele săptămâni, se îndepărtează, de asemenea, de maximele sale istorice.

În total, scăderea recentă a prețurilor a eliminat 400 de miliarde de dolari de pe piață, care este acum evaluată la puțin peste 2.000 de miliarde de dolari, potrivit site-ului Coinbase, care listează mai mult de 9.000 de criptomonede.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marele vinovat e Elon Musk?

Pentru entuziaștii criptomonedelor, șaăul ispășitor nu este greu de găsit- multimiliardarul Elon Musk. După ce a ridicat în slăvi meritele criptomonedelor și a investit o parte din fondurile Tesla în bitcoin, a hotărât să refuze plățile în bitcoin pentru vehiculele sale electrice, considerând că acestea consumă prea multă energie.

„A fost o sursă de volatilitate în ambele direcții, în opinia noastră, dacă există un nou hobby departe de bitcoin, ar fi mai bine pentru toată lumea”, au declarat analiștii de la firma de criptomonede ByteTree. Necazurile Bitcoin nu au început, însă, cu Elon Musk, spun specialiștii. „Tendința ascendentă s-a epuizat în urmă cu ceva timp, nici măcar recentele vești bune nu au permis bitcoinului să își continue creșterea”, a spus Naeem Aslam, analist la AvaTrade. Rămâne de văzut dacă declinul va continua. În urmă cu câțiva ani, bitcoinul, și mai volatil la acea vreme, a câștigat 1,375% în 2017, înainte de a scădea cu aproape 80% în 2018.

Autoritățile solicită prudență

Această volatilitate împinge autoritățile să solicite prudență. Regulatorul pieței din SUA, SEC, a cerut,la începutul lunii mai, investitorilor "să înțeleagă că bitcoin este o investiție foarte speculativă” și să „definească nivelul de risc pe care sunt dispuși să-l accepte” înainte de a se arunca pe piața criptomonedelor. Dar nu toți observatorii pariază pe o scădere a prețurilor: analiștii ByteTree consideră că ar trebui să fim îngrijorați dacă „nivelul activității ar fi mult diminuat în rețeaua bitcoin, așa cum s-a întâmplat în timpul scăderilor din 2014 și 2018”, ceea ce nu este cazul pentru moment, scrie Le Figaro.