Amendă usturătoare pentru poluarea Bicazului. 5.4 tone de amoniac au fost deversate în apă
- Andreea Vlad
- 6 mai 2021, 19:36
Cazul poluării bazinelor de apă din Bicaz cu amoniac este în etapa anunțării primelor măsuri. În cauză s-au deschis mai multe dosare penale, anunță autoritățile.
Inspecţia de la Apele Române Siret (ABA Siret) a aplicat o amendă de 160.000 lei operatorului economic SC Heidelbergcement România SA - Fabrica Taşca pentru poluarea apelor cu amoniu, arată un comunicat remis joi Agerpres.
Probele de apă au identificat prezența masivă a amoniului. S-a realizat diluția apei
"La păstrăvăriile din zona localităţii Taşca s-a înregistrat mortalitate piscicolă. Echipele laboratorului de calitate a apelor din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamţ s-au deplasat la faţa locului şi au prelevat probe de apă. În urma rezultatelor, s-au constatat depăşiri semnificative la indicatorul de amoniu. Din acest motiv, la solicitarea ABA Siret, SC Hidroelectrica SA - SH Bistriţa a suplimentat debitele şi a asigurat în acest fel diluţia apei. Fenomenul este în descreştere, dar monitorizarea apelor va continua şi în zilele următoare.", susţin reprezentanţii Apele Române Siret.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a deschis un dosar penal pentru poluarea pârâului Bicaz cu amoniac, produsă în interiorul Fabricii de ciment de la Taşca. Conducătorul IPJ Neamţ, comisarul şef Mihai Osoianu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că infracţiunile incriminate sunt "infectarea apei şi poluarea prin evacuarea de substanţe periculoase, precum şi evacuarea apei care poate genera pericole asupra sănătăţii şi integrităţii persoanelor, animalelor şi fondului piscicol".
S-a deschis dosar penal și pentru o păstrăvărie locală
Poliţiştii au deschis un dosar penal care vizează o păstrăvărie din zonă. Asupra acesteia există suspiciunea că ar fi fost comercializat peşte mort din cauza poluării. Infracţiunile incriminate sunt de comercializare a produselor alterate şi falsificare sau substituire de alimente.
Prefectul județului, George Lazăr, a declarat în cadrul aceiaşi conferinţă de presă că a cerut tuturor instituţiilor abilitate să ia măsuri ferme. "Declaraţiile celor de la combinat nu sunt acoperitoare pentru incidentul care s-a produs, ca 5,4 tone amoniac să fie deversate ca reziduuri spre pârâul Bicaz şi, ulterior, la confluenţă, spre râul Bistriţa", a precizat prefectul.
Referitor la activitatea de comerţ de la păstrăvăria unde s-a produs mortalitatea piscicolă, directorul DSVSA Neamţ a menționat că peştele vândut ar fi fost din altă sursă decât cea proprie, afectată de mortalitate. "Există un dosar penal în studiu, dar afirm cu toată tăria, fără a fi avocatul păstrăvăriei de la Cheiţa, că peştele vândut a fost achiziţionat, cu factură, de la Potoci. A fost cantonat şi depozitat într-o maşină cu rezervor şi frig iar seara, după ce au curăţat mecanic bazinele, au transbordat peştele din maşină în primul bazin", a precizat directorul DSVSA Neamţ, Sorin Ulea.
Chiar şi în aceste condiţii, prefectul de Neamţ consideră că reprezentanţii păstrăvăriei trebuiau să suspende activitatea de comerţ cu peşte, până când ar fi avut certitudinea că sănătatea oamenilor nu este pusă în pericol. Prefectul George Lazăr a mai precizat că va cere conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, dar şi Gărzii Naţionale de Mediu, să efectueze un control la Garda de Mediu Neamţ.
Bazinele morții. Toți peștii, contaminați cu amoniac
Luni seara, pârâul Bicaz a fost poluat cu amoniac, fiind constatată o depăşire cu 1.900 de ori a limitei legale la evacuarea de la Fabrica de ciment din Taşca. În urma verificărilor în teren, reprezentanţii Gărzii de Mediu Neamţ au constatat că apa pârului Bicaz era albicioasă, cu miros puternic de amoniac, iar în bazinele celor două păstrăvării care se alimentează din pârâul Bicaz, toţi peştii erau morţi. De asemenea, şi pe pârâul Bicaz erau peşti morţi.
Reprezentanţii Fabricii de ciment de la Taşca acuză şoferul bulgar al firmei care a livrat amoniac că ar fi deversat în pârâul Bicaz cantitatea de amoniac rămasă neachiziţionată de obiectivul industrial.