Planurile Aidei Nechifor, prima femeie care conduce LIBERTY Galați, vizează reducerea amprentei de carbon

Planurile Aidei Nechifor, prima femeie care conduce LIBERTY Galați, vizează reducerea amprentei de carbon

Aida Nechifor este prima femeie care conduce Combinatul Siderurgic de la Galați, cea mai mare platformă mono-industrială din România și cel mai mare producător de oțel din această zonă din Europa.

LIBERTY Galați, este deținut, din anul 2019, de Grupul LIBERTY, parte a Alianței GFG, aparținând omului de afaceri Sanjeev Gupta.

Construit în anii ‘60 , Combinatul de la Galați este de circa 55 de ani un producător major de oțel din Europa de Est. A fost iniţial o companie de stat, iar in anul 1991 s-a transformat în societate pe acţiuni pentru ca, 10 ani mai târziu, Grupul LNM Holdings (ulterior ArcelorMittal), să cumpere acţiunile statului, urmând ca în 2019 să fie deținut de Grupul LIBERTY.

În anul 2018, ArcelorMittal a scos la vânzare mai multor unități siderurgice, inclusiv cea de la Galați, pentru a i se permite preluarea Combinatul Ilva din Italia. Tranzacția a fost coordonată,  supravegheată și aprobată, în mai 2019, de către Comisia Europeană.

Grupul LIBERTY, parte a Alianței GFG, aparținând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a cumpărat pachetul de unități scoase la vânzare și este în prezent proprietarul Combinatului, redenumit LIBERTY Galați.

Grupul GFG a anunțat că intenționează să investească la Galați circa 1 miliard de Euro, în următoarea decadă, în special pentru atingerea țintei de a obține o amprentă neutră de carbon până în 2030 dar și în diversificarea producției.

 

Provocările Aida Nichifor, prima femeie care conduce LYBERTY Galați

La o producție anuală de peste 2 milioane de tone, în creștere către 3 milioane de tone, o cifră de afaceri de peste 1,2 miliarde de euro dar și cu un colectiv de peste 7.000 de angajați proprii și contractori, Aida Nechifor are misiunea de a conduce acest colos industrial prin perioada dificilă a mutațiilor economice produse de perioada de pandemie dar și către planurile de modernizare și de reducere a amprentei de carbon.

Aida Nichifor, Director General, Liberty Galați

Aida Nichifor, Director General, Liberty Galați

Aida Nichifor, directorul general al LIBERTY Galați, a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor revistei Capital

 

Care credeți că este proiectul de succes implementat în 2020 de către Liberty Galați?

La Galați și -  în general -  în industria noastră, provocările nu lipsesc. Dar acestea nu ne sperie pentru că le putem transforma în succese.

Anul 2020, deși a fost unul atipic pentru toata planeta, ne-a adus și succese: am reușit să  gestionăm constrângerile de pandemie fără să oprim producția dar, mai important, ne-am continuat planul de investiții.

Doar câtva exemple de proiecte derulate de Combinatul de la Galați într-un an cu adevărat dificil: consolidarea halei de producție a Oțelăriei, modernizarea alimentării cu aer cald a Furnalului nr  5 (unul dintre cele mai moderne din Europa), construirea unui cazan de producere a aburului pentru alimentarea turbosuflantelor, modernizarea turbogeneratoarelor care produc energie electrică, implementarea automatizării la sectorul de dresare de la Laminorul de Benzi la Rece și lista poate continua.

Combinatul Siderurgic Liberty Galati

Ele pot părea o simplă înșiruire de proiecte foarte tehnice și chiar sunt așa, este specificul industriei noastre, unde investițiile sunt cvasi-permanente.

Și încă ceva, toate proiectele amintite au costat între 1 și 5 milioane de euro și au fost finanțate din surse proprii.

 

Care este cel mai mare proiect din cariera dumneavoastră implementat în cadrul Combinatului?

Cariera mea în Combinat a început în urmă cu 20 de ani. Au fost multe proiecte dar păstrez în memorie modernizarea Furnalului 5, o investiție de peste 120 milioane de euro, realizată în urmă cu circa 10 ani.

Dar noi trăim mai ales în viitor, așa că investițiile din cadrul proiectului GREENSTEEL, în urma căruia vom ajunge neutri din punctul de vedere al amprentei de carbon, mă vor face, cu siguranță, sa retrăiesc acele emoții.

Noi vorbim mult de investiții și de tehnologie dar cred că cele mai bune investiții sunt cele în oameni, în super-echipa de la Galați, profesioniști care iubesc Combinatul.

 

În aceste condiții, care sunt proiectele prevăzute pentru 2021?

În acest an vom continua să investim în proiecte de modernizare, digitalizare, de eficientizare a costurilor de producție, de exemplu vom derula o inițiativă care va crește volumul de praf de cărbune injectat în Furnal, ceea ce va aduce, imediat, economii, înlocuim poduri rulante, modernizăm hale de producție dar vom interveni și la un echipament laminor – cheie al Galațiului, cel care produce benzi laminate la cald.

Dar Combinatul este, de fapt, un cluster de unități și companii. De exemplu, la unitatea noastră care produce țevi sudate longitudinal vom achiziționa o linie de țeavă vopsita iar la portul nostru de la Dunăre, Romportmet, vom derula activități de modernizare importante care să crească atât capacitatea de a aduce materii prime cât și livrările de produse.

 

Care sunt cele mai mari probleme cu care v-ați confruntat în contextul pandemiei?

Am fost preocupați în primul rând de oamenii noștri, să luăm acele măsuri care să scadă riscul de îmbolnăvire dar și de afectarea operațiunilor.

Activitatea noastră este una extrem de complexă. Deciziile furnizorilor noștri de materii prime, ale transportatorilor și - nu în ultimul rând - ale clienților, în contextul pandemiei COVID-19, ar fi putut să pună în pericol activitatea de la Galați.

Trebuie să știți că Furnalul și alte echipamente siderurgice nu pot fi pornite și oprite ca un banal aparat casnic, ci au nevoie de o operare constantă, pentru a se obține parametri tehnici și costurile dorite.

 

De ce v-ați lovit în relația cu administrația locală sau centrală?

Avem o relație foarte bună cu autoritățile locale. În ultimele  luni ne-am întâlnit atât cu Președintele Consiliului Județean cât și cu Primarul orașului. Am fost bucuroși să primim de la comunitate susținerea pentru proiectele care stau în fața noastră.

 

Care credeți că vor fi cele mai importante schimbări în domeniul în care activați în următorii 10 ani?

Pentru Combinat, cele mai importante schimbări țin de mediul înconjurător. Vrem să producem așa numitul OȚEL VERDE, folosind cu tehnologii noi care au o amprentă redusă de carbon, consumând și reciclând mai mult fier vechi dar și utilizând energie provenită din surse regenerabile.

Combinatul Liberty Galați

Vorbim de o schimbare revoluționară pentru noi, ce implică multă expertiză tehnică dar și investiții de circa un miliard de euro.

Acest pachet ambițios se va derula în următorii 10 ani și va pune Combinatul de la Galați în avangarda producătorilor europeni de oțel obținut prin tehnologii prietenoase cu mediul.

 

Carte de vizită Aida Nichifor.  Primul manager femeie al Combinatului Siderurgic de la Galați

Aida Crăița Nechifor este, de la începutul anului 2021, Director General al LIBERTY Galați.

În decembrie 2018 a fost numită Director Financiar al LIBERTY Galați și membru al Comitetului de Conducere.

Absolventă a Facultății de Studii Economice a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ea și-a început cariera la o companie din Oradea însă din 2001 s-a alăturat Combinatului Siderurgic de la Galați, mai întâi ca economist și mai apoi ca lider al unor echipe locale de vânzări, contabilitate, raportare financiară, planificare și analiză.

A coordonat și coordonează și operațiuni ale unor subsidiare din Galați și Macedonia în calitate de membru ori administrator al Board-urilor acestor companii.

Aida Crăița Nechifor este și expert contabil autorizat, membru al CECCAR.

 

Capital a aflat că în istoria de circa 55 de ani la conducerea Combinatului nu a existat o femeie, deși în structurile superioare de management prezența femeilor a fost o realitate, mai ales în ultimii ani.

LIBERTY Galați este  cel mai mare angajator din Estul României, cu peste 5.000 de angajați și circa 2.000 de contractori permanenți. Circa 17% din angajații proprii sunt femei, un nivel ridicat în această industrie cunoscută mai ales ca “una a bărbaților”.

Combinatul LIBERTY Galați

 

Am fost interesați și ce sfat ar oferi, Aida Nichifor, unui tânăr care este la început de drum într-o carieră similară cu a dumneavoastră?

”Să fie perseverent, să aibă încredere în el și să învețe de la profesioniști.” a fost răspunsul rapid al acesteia.

Provocarea a fost când am vorbit despre bani. Am fost curioși să aflăm ce semnificație are acest cuvânt, acest concept.

”Sunt economist și am reținut încă din facultate că banii sunt etalonul cu care măsurăm valoarea. Iar nouă ne place să aducem plus-valoare la Galați și - cu siguranță – acest lucru se va exprima în bani.

Banii reprezintă continuarea activității, înseamnă investiții, înseamnă oțel “made în Galați”.

Ne puteți urmări și pe Google News