Le taie salariile și sporurile. Selian Ion și-a pus Justiția în cap. Listele cu veniturile, întocmite până pe 5 mai
- Mihai Soica
- 3 mai 2021, 17:06
Magistrații amenință cu proteste dacă ministrul Justiției, Stelian Ion, le va tăia salariile și sporurile
Este vorba despre faptul că șefii de instanțe ar fi cheltuit deja foarte mulți bani și că, în condițiile date, nu mai există bani în bugetul Ministerului Justiției, pentru plata unor drepturi salariale restante sau a unor investiții.
Stelian Ion a trimis o adresa către toate curțile de apel din România, prin care a avertizat că s-au efectuat cheltuieli mult prea mari până în luna martie 2021. Ministrul Justiției spune că s-au cheltuit mai mult de 25% din creditele bugetare și le cere președinților de curți de apel să facă economii de zece la sută în perioada imediat următoare.
Stelian Ion avertizează că s-au efectuat cheltuieli mult prea mari, în prima parte a anului acesta. Există riscul ca instanțele să rămână fără bani și să nu se poată achita salariile restante.
Surse judiciare au declarat pentru EvZ că adresa trimisă de ministrul Justiției este una cu ”mantă”, tința lui Stelian Ion fiind de altfel legea unică a salarizării, care va duce la tăierea unor sporuri primite de magistrați și, în consecință, scăderea veniturilor acestora. Magistrații amenință acum cu încetarea activității dacă li se vor diminua veniturile.
La Cluj, în ultimul an s-au plătit drepturi salariale uriașe pentru fiecare judecător și procuror. De exemplu, fiecare judecător de la Tribunalul Cluj, Secția Penală și-a trecut în declarația de avere din 2020 faptul că a încasat salarii restante în valoare de 500.000 de lei, adică 100.000 de euro.
Legea care le taie magistraților veniturile uriașe
Sursele judiciare consultate de EvZ susțin că în adresa trimisă de ministrul Justiției, pe 27 aprilie 2021, se vorbește și despre veniturile judecătorilor și de sporurile încasate de aceștia.
Stelian Ion a pomenit de programul de guvernare asumat de coaliția PNL-USR-UDMR, dar și de legea salarizării unitare pentru tot personalul plătit din fonduri publice. În aceste condiții, spune Stelian Ion, celebrul spor de muncă în condiții periculoase, care în magistratură se numește spor de suprasolicitare neuropsihică, în valoare de 50 la sută, din indemnizația brută lunară, nu va mai fi plătit. Potrivit adresei trimise de Stelian Ion, pentru viitor se va plăti doar un spor de muncă periculoasă, în procent de 25 la sută din salariul minim brut pe țară, și nu din venitul de bază al funcției de judecător sau procuror, așa cum se întâmpla până în prezent.
În adresa trimisă cu pricina se mai arată că toate sporurile vor fi reanalizate și revizuite. Astfel, până cel mai târziu pe data de 5 mai 2021, șefii Curților de Apel trebuie să trimită la Ministerul Justiției liste cu toți magistrații, a grefierilor și a personalului auxialiar, și cu veniturile nete ale acestora, defalcate, cu venitul de bază și sporurile aferente.