Îngrijorare printre fermieri. Depozitele regionale agricole au fost scoase de pe lista de finanţare prin PNRR

Îngrijorare printre fermieri. Depozitele regionale agricole au fost scoase de pe lista de finanţare prin PNRR

Ultima informaţie de la specialiştii în agricultură stârneşte nemulţumire şi îngrijorare cu privire la o acţiune a Guvernului în ceea ce privește Programul Național de Redresare și Reziliență. Potrivit deputatului Silviu Nicu Macovei, membru al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, finanțarea depozitelor regionale agricole a fost exclusă de pe lista Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Într-o conferinţă de presă, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a afirmat că „depozitele agricole regionale au fost scoase din ultima variantă a PNRR. Deşi nouă ni se prezentase că erau acolo, ele au fost scoase, deci în varianta cu care a mers ministrul Investiţiilor şi Programelor Europene la Bruxelles nu se regăseau aceste depozite”.

Cum va salva Guvernul agricultura românească?

Potrivit primei variante a PNRR, la capitolul agricultură era inclusă construcţia a opt depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea şi comercializarea produselor agricole locale, valoarea investiţiei fiind de 120 de milioane de euro, subliniază Silviu Nicu Macovei. 

“Consider această mişcare a Guvernului drept o nouă dovadă că nişte oameni fără legătură cu administraţia centrală, fără experienţă şi fără viziune încearcă să ne prostească pe toţi, aşa pe faţă! Nu este posibil ca acest PNRR să fie considerat puşculiţa peneliştilor! Vă daţi seama că liberalii s-au bătut ca un metrou care va deservi doar 30.000 de oameni (se face referire la proiectul de la Cluj-Napoca – n.r.) să fie cu siguranţă finanţat cu peste 1 miliard de euro prin PNRR, dar 120 de milioane pentru opt depozite regionale reprezintă o cheltuială prea mare? Vă daţi seama cât le pasă acestor oameni de a salva agricultura românească?”, s-a exprimat deputatul PSD Silviu Nicu Macovei. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici până la această dată nu au sosit ajutoarele pentru fermierii şi agricultorii grav loviţi de seceta din 2020. “Asta în pofida faptului că la Iaşi a avut loc un masiv protest în care sute de utilaje agricole au blocat oraşul tocmai pentru a trage un semnal de alarmă referitor la aceste ajutoare pentru secetă”, s-a exprimat parlamentarul Silviu Nicu Macovei.

Conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), importurile de produse agricole au urcat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro. Acesta este un semn că agricultura românească, deşi cu un potenţial de creştere enorm, este sufocată de importurile de produse agricole, adesea de o mai slabă calitate.

Potrivit celor mai recente studii realizate de Cooperativa Țara Mea, România importă anual aproximativ 96.000 de tone de legume şi fructe, subliniază parlamentarul. “Cine ne împiedică să fim şi noi mari producători şi exportatori de legume şi fructe? Vă spun eu, deşi este evident: guvernanții actuali! Neplata unor ajutoare financiare vitale pentru agricultori combinată cu această scoatere a depozitelor regionale agricole de pe lista PNRR ne arată că, de fapt, PNL şi USR vor să îi îngroape pe agricultorii români. Nu ştiu dacă ne dăm seama de dezastrul pe care guvernanții îl fac în agricultura ţării noastre, dar sper să ne trezim până nu este prea târziu!”, a accentuat Silviu Nicu Macovei.