Justiția europeană oferă narcomanilor libertatea de a ucide nepedepsiți? Teribila dilemă a legalizării drogurilor! 

Justiția europeană oferă narcomanilor libertatea de a ucide nepedepsiți? Teribila dilemă a legalizării drogurilor! 

Ceva este extrem de tulbure în justiia europeană. Curtea Supremă de Apel a Franței a decis că ucigașul Kobili Traore nu poate fi trimis în judecată pentru că a luat viața unei profesoare pensionare în vărstă de 65 de ani. Motivarea curții? Traore ar fi fost "iresponsabil" în momentul comiterii faptei.

În aprilie 2017, Traoré, un bărbat musulman în vârstă de 27 de ani, a bătut-o pe Halimi, vecina sa evreică în vârstă de 65 de ani, urlând „Allah Akbar” și sloganuri antisemite. Apoi a aruncat-o de la pe fereastra ei apartamentului ei situat la etajul trei.

Atac antisemit sau „episod psihotic masiv”?

În ciuda faptelor care păreau să arate că e vorba de o crimă antisemită, avocații ucigașului au găsit o formulă intersantă pentru a-și apăra clientul. Ei au pretins că Traore a avut „episod psihotic masiv” cauzat de fumatul de marijuana.

Pericol mare pentru România. Arme nucleare la una dintre granițe

Culmea este că strategia a avut suces. Criminalul nu a fost considerat iresponsabil pentru acțiunile sale, deoarece a fumat marijuana înainte de crimă. Așa a hotărât miercuri Curtea Supremă de Apel a Curții de Casație a Franței. Nu e prima decizie de acest fel. În 2017, o instanță inferioară a luat și ea decizia de a nu-l judeca pe Kobili Traoré pentru uciderea lui Halimi. Această hotărâre a fost atacată în 2019. În decembrie 2019, decizia a fost, însă, aceeași, consumul unei cantități mari de cannabis i-ar fi compromis lui Traore „discernământul” . Cu toate acestea, judecătorul a admis că Traoré, care are peste 30 de ani, a ucis-o pe Halimi pentru că este antisemit.

Protestele nu pot schimba decizia definitivă

Verdictul de miercuri a declanșat acuzații dure la adresa justiției franceze.

Rabinul șef al Franței a reacționat pe Twitter, spunând că o astfel de decizie este un scandal, adăugând că „antisemitismul nu a fost o nebunie”, ci o infracțiune care ar trebui pedepsită. Grupul CRIF al comunităților evreiești franceze a numit hotărârea o „eroare de justiție”.

Agențiile de spionaj ale SUA dau alarma. „Viitorul se anunță sumbru”

Centrul Simon Wiesenthal a declarat că membrii săi sunt profund afectați de ultima decizie a Curții Supreme franceze. „După o dureroasă dezbatere de trei ani în sala de judecată cu privire la responsabilitatea penală a unui criminal, probabil „sub influența” cannabisului - asistăm la internarea acestuia într-un spital de psihiatrie, în loc să fie judecat și condamnat la închisoare. Aceasta este o lovitură devastatoare!", a declarat dr. Shimon Samuels, directorul pentru relații internaționale al centrului.

Ce spun experții?

Potrivit experților Dalloz, cel mai mare editor de cărți de drept din Franța , principalele argumente ale avocaților lui Halimi nu se susțin. „Dependența de droguri nu este o boală mintală și nu intră în sfera tulburărilor psihice sau neuropsihice acoperite de articolul 122-1 din codul penal. Actul voluntar de consum de droguri constituie un comportament ilicit care exclude iresponsabilitatea." "Prin urmare, consumul de stupefiante este o circumstanță agravantă și nu poate constitui în același timp motive pentru scutirea de răspundere penală", au declarat experții. La rândul său, dr. Shimon Samuels de la centrul Simon Wiesenthal afirmă: "Această decizie poate crea un precedent pentru toți infractorii care pot să decidă să fumeze, să tragă pe nas, să-și injecteze droguri sau chiar să se îmbete înainte de a-și comite crimele. " După confirmarea iresponsabilității penale a lui Traoré, el va fi reținut în instituțiile de sănătate mintală până când medicii îl vor considera apt de a fi eliberat. Singura pedeapsă pe care ar putea-o primi ar fi interdicția de a vizita locul crimei sau de a avea contact cu familia victimei sale timp de 20 de ani, scrie Jerusalem Post.

Legalizăm consumul de mariajuana?

Dincolo de acest caz tulburător, mai există, însă, o întrebare. În condițiile în care justiția recunoaște că în cazul consumului abundent de marijuana pot să apară „episoade psihotice masive” cum mai putem vorbi de legalizarea drogurilor ușoare. Le oferim narcomanilor libertatea de a ucide nepedepsiți?

Noul război rece al lui Biden împotriva Rusiei. Ce capcană i-a pregătit lui Putin?

Ne puteți urmări și pe Google News