Fotografia care șochează. Cu ea s-a câștigat titlul Global Winner pentru 2020
- Mihnea Talau
- 17 aprilie 2021, 07:07
O imagine luminoasă a unui făt de șobolan cu ochi roșii strălucitori i-a captivat recent pe judecătorii unei competiții foto internaționale organizate de Olympus, care i-a atras fotografului titlul de Global Winner pentru 2020.
Werner Zuschratter, cercetător la Laboratorul special de microscopie cu scanare electronică și laser de la Institutul de neurobiologie Leibniz din Magdeburg, Germania, a fotografiat fătul folosind microscopie confocală, o tehnică de imagistică optică care fotografiază obiecte mici printr-un orificiu pentru a crește contrastul și claritatea în imagini, în conformitate cu o descriere a fotografiei de pe site-ul web al concursului: Premiul Olympus Global Image of the Year.
Fătul era în cea de-a 21-a zi de dezvoltare și măsura doar 3 centimetri lungime, a declarat Zuschratter pentru Live Science într-un e-mail. Anterior fusese tratat chimic pentru a-i face translucid pielea și mușchii. În imagine, coloranții fluorescenți și fluorescența naturală din țesuturile corpului au luminat scheletul fetal și alte structuri interne cu o strălucire stranie.
Fotografia câștigătoare
Competiția anuală Olympus, aflată acum la al doilea an, sărbătorește microscopia extraordinară a organismelor vii. O echipă de experți evaluează imaginile pentru impactul lor științific și prezentarea artistică, precum și pentru competența demonstrată a fotografului folosind un microscop, au scris organizatorii concursului într-un comunicat.
Prin scanarea cu laser a fătului de mai multe ori și apoi combinând stive de imagini în diferite game spectrale, Zuschratter și-a dezvăluit oasele și țesuturile în detalii excepționale. Scanarea șobolanului a durat aproape 25 de ore, iar una dintre cele mai dificile părți a fost păstrarea perfect imobilă a fătului conservat în timpul procesului de captare a imaginii motorizate, a declarat Zuschratter pentru Live Science.
Post-producția a fost, de asemenea, o provocare, Zuschratter folosind software-ul pentru a îmbina digital „imagini” individuale pentru a face fotografia premiată. O altă echipă de cercetare a pregătit inițial specimenul în urmă cu mai bine de 25 de ani "pentru a explora efectele produselor farmaceutice asupra dezvoltării embrionare", a spus Zuschratter. Pentru aceste experimente, oamenii de știință au făcut fătul transparent și au colorat scheletul în roșu.
„Toate celelalte țesuturi moi au rămas nepătate și au fost aproape transparente”, a explicat Zuschratter. El a scos eșantionul din depozit pentru a testa tehnici mai noi de curățare a țesutului conservat în pregătirea pentru microscopie și pentru a examina apariția fluorescenței naturale a diferitelor țesuturi ale corpului în spectru și în timp, scrie livescience.com.