Strania avansare la gradul de căpitan a locotenentului Ion Pantazi aflat în temnițele comuniste

Strania avansare la gradul de căpitan a locotenentului Ion Pantazi aflat în temnițele comuniste

La 1 martie 1946, a fost scos din cadrul activ al armatei, exmatriculat ca student la drept aflat în anul IV de studii și a fost arestat, după ce pe 10 mai 1945, a fost avansat la gradul de locotenent.

În 1947 fost înaintat la gradul de căpitan în rezervă, cu vechimea pe anul 1946 recunoscută în timpul detenției, ceea ce a reprezentat una dintre marile curiozități ale regimului comunist.

A executat 16 ani de detenție în patru etape, totalizând 10 ani închisoare, cu condamnare și 6 ani fără justificare juridică, cu domiciliu forțat în câteva case conspirative.

A fost eliberat la 1 iunie 1964.

Ion Pantazi s-a născut pe 26 iulie 1920 la București, fiind fiul generalului Constantin Pantazi, judecat în lotul „Ion Antonescu” și mort în penitenciarul de la Râmnicu Sărat.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost un ofițer, decorat cu Ordinul Coroana României clasa a V-a, Steaua României clasa a V-a, Ordinul Mihai Viteazul, Crucea de Fier clasa a II-a și clasa I-a. și publicist român în exil.

După ieșirea din pușcărie a lucrat ca miner și maistru miner. Fiind pensionat de boală, după 11 cereri respinse, a primit în aprilie 1978 pașaport de turist și a rămas ca azilant politic la Munchen.

A debutat ca ziarist la Stindardul, periodic înființat și condus de Ion V. Emilian în perioada 1959-1985.

A scris în același timp și pentru Curierul din Los Angeles.

În octombrie 1985 a început publicarea ziarului său propriu, Stindardul Românilor, care a apărut din 1985 până în 1988.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric