AstraZeneca. EMA este categorică. Beneficiile furnizate de vaccin depăşesc riscurile
- Andreea Vlad
- 31 martie 2021, 18:32
Pe fondul unor controverse serioase legate de siguranța vaccinului AstraZeneca și a retragerii sale în unele țări, EMA infirmă motivele de îngrijorare.
Experţii care investighează legăturile prezumtive între vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca şi cheagurile sangvine nu au identificat deocamdată niciun factor de risc specific, precum vârsta, genul şi istoricul medical. Totuși, experții îşi vor continua analizele, au anunţat miercuri reprezentanţii Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).
EMA: Există o posibilitate foarte scăzută de apariţie a cheagurilor sangvine
Beneficiile furnizate de vaccinul AstraZeneca depăşesc riscurile, au repetat experţii de la EMA, care au avertizat însă că oamenii ar trebui să fie conştienţi de posibilitatea foarte scăzută de apariţie a rarelor cazuri de cheaguri sangvine. Specialiștii recomandă ca persoanele vaccinate să se adreseze imediat medicilor în cazul unor simptome specifice acestor afecţiuni.
"Pentru moment, examinările noastre nu au identificat factori de risc specifici, precum vârsta, genul şi un istoric medical ce include probleme de cheaguri sangvine pentru aceste cazuri foarte rare" după semnalarea unor complicaţii apărute la persoane vaccinate cu serul AstraZeneca, se afirmă în comunicatul publicat miercuri de EMA.
Potrivit EMA, comitetul său de siguranţă în privinţa vaccinurilor ar trebui să publice o serie de "recomandări actualizate" ce vizează vaccinul AstraZeneca. Acestea vor fi anunțate după reuniunea sa lunară, prevăzută pentru săptămâna viitoare.
Nu s-a dovedit o legătură cauzală întrre vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboze, dar ea este posibilă
Marţi, Germania, la fel cum au procedat alte câteva ţări, a anunţat că nu recomandă utilizarea acestui vaccin la persoanele tinere. În această țară au fost semnalate câteva cazuri de cheaguri sangvine, în pofida asigurărilor transmise de EMA, care consideră că acest ser este sigur. "Nicio legătură cauzală cu vaccinul nu a fost dovedită, dar este posibilă, iar analize suplimentare sunt în curs de desfăşurare", mai precizează comunicatul publicat miercuri de EMA.
Instituția europeană care avizează regimul medicamentelor şi-a reiterat avizul anunţat pe 18 martie: "Beneficiile vaccinului AstraZeneca în protejarea persoanelor de COVID-19, cu riscuri asociate de deces şi de spitalizare, prevalează în faţa riscurilor posibile".
Sursa: Agerpres.