Italia. Mario Draghi: "Prioritatea guvernului este să cheltuim cu atenție fondurile UE și să oprim decalajul dintre nord și sud"

Italia. Mario Draghi: "Prioritatea guvernului este să cheltuim cu atenție fondurile UE și să oprim decalajul dintre nord și sud"

Valorificarea la maximum a resurselor europene din Fondul de Redresare și oprirea decalajului dintre sud și centru-nord sunt câteva dintre punctele evidențiate, marți, de premierul Mario Draghi,

Valorificarea la maximum a resurselor europene din Fondul de Redresare și oprirea decalajului dintre sud și centru-nord sunt câteva dintre punctele evidențiate, marți, de premierul Mario Draghi, care a intervenit la "SUD - Projects to restart", inițiativa de ascultare și confruntare promovată de ministrul Mara Carfagna. "Să devenim capabili să cheltuim" fondurile europene începând cu Next Generation UE "și să o facem bine este un obiectiv al acestui guvern".

"Resursele Next Generation UE sunt adăugate la ulterioare programe europene și fonduri pentru coeziune, care pun la dispoziție încă 96 de miliarde de euro pentru sudul Italiei în următorii ani. Dar am învățat că multe resurse nu duc neapărat la repornirea sudului țării", a amintit Draghi.

"Există două probleme: una în utilizarea fondurilor europene, cealaltă în capacitatea de a finaliza lucrările publice. Față de cele 47,3 miliarde de euro programate în Fondul pentru Dezvoltare și Coeziune din 2014 până în 2020, la sfârșitul anului trecut s-au cheltuit puțin peste 3 miliarde - 6,7%", a continuat premierul italian. "În 2017, În Italia au fost inițiate 647 de lucrări publice, dar nu au fost finalizate. În mai mult de două treimi din cazuri, nu s-a ajuns nici măcar la jumătate. Aproximativ 70% din aceste lucrări nefinalizate erau situate în sudul țării, pentru o valoare de 2 miliarde de euro".

Potrivit șefului guvernului, este, prin urmare, necesară "reluarea procesului de convergență între sud și centru-nord, care este oprit de decenii". Potrivit lui Draghi, "între 2008 și 2018, cheltuielile publice pentru investițiile în sudul Italiei au fost mai mult decât înjumătățite", iar acest decalaj trebuie depășit. "Vrem să oprim extinderea decalajului și să direcționăm fondurile europene și fondurile Next Generation UE, în special către femei și tineri. Succesul vostru și al nostru în acest sens poate fi și un pas către recuperarea încrederii în legalitate și în instituții, fie acestea școli, asistență sanitară sau justiție", a adăugat Mario Draghi.

Ne puteți urmări și pe Google News