Anticul oraș Pompei a fost decimat în anul 79 d.Hr, în urma erupției vulcanului Vezuviu, care a ucis cel puțin 2.000 de oameni. Un nou studiu sugerează că gazele și cenușa eliberate de Vezuviu au durat doar aproximativ 15 minute.
Anticul oraș Pompei a fost decimat în anul 79 d.Hr, în urma erupției vulcanului Vezuviu, care a ucis cel puțin 2.000 de oameni. Un nou studiu sugerează că gazele și cenușa eliberate de Vezuviu au durat doar aproximativ 15 minute. Cercetarea a fost făcută de Universitatea din Bari, în colaborare cu Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie (Ingv) și British Geological Survey din Edinburgh și este publicată în Scientific Reports, potrivit Daily Mail.
Se pare că nu lava a ucis locuitorii orașului Pompei, așa cum se credea. Combinația de nori toxici și cenușă a produs asfixierea oamenilor. Ulterior, au fost acoperiți de cenușă, iar asta a făcut ca poziția fizică în care i-a surprins catastrofa se rămână neschimbată și un mileniu mai târziu. Dar cei mai mulți s-au asfixiat din cauza fluxului piroclastic, un amestec dens de rocă fierbinte, gaze și cenușă vulcanică care curge pe partea unui vulcan în erupție.
Norii sunt mai periculoși pentru oameni decât lava, deoarece călătoresc mai repede și pot atinge temperaturi de 1.800 °F.
Potrivit unor certări mai vechi, primele fluxuri piroclastice ar fi început la miezul nopții și s-ar fi deplasat, de la Vezuviu spre Pompei, adică o distanță de 10 km, în câteva minute, învăluind orașul aproape la fel de repede.
Alături de colegii de la Universitatea din Bari și British Geological Survey din Edinburgh, Roberto Isaia, cercetător principal la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Roma, a dezvoltat un model pentru a cuantifica efectul fluxurilor piroclastice asupra locuitorilor. „La Herculaneum, la poalele vulcanului, temperatura și rezistența fluxului piroclastic erau atât de mari încât supraviețuirea era imposibilă, au scris cercetătorii în studiul publicat în revista Scientific Reports. Pompei era mai departe, deci supraviețuirea ar fi fost posibilă dacă fluxul ar fi ținut doar câteva minute. Dar, susțin ei, norul a cuprins orașul timp de aproximativ 17 minute, „suficient pentru ca oamenii să inspire acest curent piroclastic”. Cu consecințe letale.
Parcul arheologic Pompeii este al treilea cel mai vizitat obiectiv turistic din Italia, având aproape 4 milioane de vizitatori în 2019. El a fost închis după izbucnirea pandemiei de coronavirus, fiind redeschis abia în ianuarie 2021.