Update. București, închis după ora 18:00 în weekend? Ce măsuri au fost propuse

Update. București, închis după ora 18:00 în weekend? Ce măsuri au fost propuseHarta București Sursa: Arhiva EVZ

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a făcut precizări despre carantinarea Capitalei. Acesta a declarat că Bucureștiul nu va intra în carantină doar pe baza indicelui de 6 infectări la mia de locuitori. Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu i-a convocat la Guvern pe primarul general Nicușor Dan și pe primarii de sectoare.

UPDATE. Antena 3 anunță că la şedinţa premierului cu primarii din Capitală au fost discutate o serie de măsuri pentru a reduce numărul de infectări din Bucureşti:

1. În weekend să se limiteze circulaţia la ora 18.00. După ora 18.00 se va putea circula doar cu declaraţie.

2. Poliţia Locală să aibă mai multă putere în această perioadă. Spre exemplu, dacă în weekend poliţia găseşte un bar, club deschis, unde este organizată o petrecere, să îl poată închidă. În prezent, Poliţia Locală nu are acest drept.

3. Mall-urile să aibă restricţii privind numărul de persoane din interior. Pentru moment nu s-a luat o decizie cu privire la acest număr.

4. Circulaţia, restricţionată pe timpul weekendului. Este vorba de o măsură mai drastică, un lockdown de weekend, în care circulaţia cetăţenilor să fie restricţionată.

Totodată, a mai fost discutată reducerea interacţiunii cetăţenilor cu autorităţile, iar oamenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze pentru tot felul de hârtii.

Măsurile au fost propuse în timpul şedinţei de către autorităţile locale şi secretarul de stat Raed Arafat, iar decizia privind eventualele restricţii este acum la Guvern.

 

Lucian Bode, despre carantinarea Capitalei.

Ora 14:35„Noi, ca autorități locale, ne subordonăm strategiilor locale. trebuie să impunem măsuri de declarare a programului de muncă. Suntem în aceeași situație în care am fost și cu creșterea din noiembrie-decembrie. Rămân în vigoare aceleași restricții. Autoritățile și cetățenii să fie responsabili. Trebuie să mai stăm lunile acestea două (n.red aprilie-mai). Urmează să primim o cantitate mare de vaccinuri.  Nu s-a vorbit de carantinarea unor sectoare. Încercăm să evităm carantiarea Bucureștiului”, a declarat Nicușor Dan, după ședința de la palatul Victoria.

Ora 14:20. Antena 3 anunță că se carantinează Capitala, cel putin pentru moment, dar oficialii se gândesc la măsuri pentru a duce la scăderea ratei de infectare.

Ora 14.00. La Ministerul Sănătății are loc ședința pentru modificarea criteriilor de intrare în carantină, la care participă reprezentanți DSU, INSP și experți în sănătate publică. Duminică, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus că nu exclude intrarea în carantină a Capitalei.

Update. Ora 13.00. Premierul Florin Cîțu se întâlnește cu primarul general Nicușor Dan și cu primarii de sectoare, pentru a stabili noi restricții în cazul în care situația din Capitală se agravează. Potrivit unor surse politice, primarii sectoarelor 3,4 si 5 nu ar fi fost invitați la guvern și ar fi aflat din mass-media despre ședință. La ședință este prezent și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

La ora 16.00, premierul va avea o videoconferință cu prefecții, iar marți se va întâlni cu asociația Consiliilor Județene și cu Asociația Municipiilor.

Știrea inițială

Lucian Bode, despre carantinarea Capitalei. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat luni că decizia ca Bucureștiul să intre în carantină nu se va baza doar pe coeficientul de 6 infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori.

„Nu doar indicele conduce la această decizie. Specialiştii spun foarte clar: sunt mai mulţi factori, printre care şi acest indice de peste 6 la mie, care pot conduce la o astfel de decizie. Aşadar, nu trebuie să ne grăbim, nu trebuie să dăm mesaje care eventual să inducă panică în populaţie, trebuie să fim foarte clari în declaraţii (...), dar dacă se va ajunge să depăşim indicele de 6 la mie, cu siguranţă, împreună cu DSU, cu toţi factorii implicaţi, vom lua o decizie, dar nu doar pe baza acestui indice”, a declarat Bode la Digi24.

Lucian Bode, despre carantinarea Capitalei. Ce spune prefectul?

Duminică, după ședința CMBSU, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus că, în contextul în care rata de infectare în Capitală a crescut destul de mult, luni va avea o întâlnire cu reprezentanții DSP pentru a decide dacă este nevoie să fie luate măsuri suplimentare.

„Având în vedere că rata a crescut de mult, mâine voi avea o întâlnire cu DSP pentru a vedea ce măsuri trebuie luate dacă rata de infectare ajunge la 6.

Dacă ajungem peste 6, prima dată nu se vor mai putea face cursuri. Este posibil să se ia măsura carantinării zonale în București și zonele limitrofe. Evident, deplasarea ar trebui făcută în anumite condiții cu declarația pe propria răspundere.

Urmează să discutăm cu specialiștii pe acest scenariu. Nu o să luăm măsuri doar de dragul de a le lua”, a mai spus prefectul Alin Stoica.

Luni, la Guvern, va avea loc o ședință în care se va discuta despre carantinarea Capitalei,

Planul de carantinare a României, pe masa premierului Florin Cîțu

În contextul în care rata de infectare cu noul coronavirus a crescut semnificativ în ultimele zile, autoritățile iau în calcul o nouă carantinare totală. Cu toate acestea, premierul Florin Cîțu a declarat luni că nu dorește să se ajungă în punctul acesta deoarece economia ar avea foarte mult de suferit.

„Personal, vă aduceți aminte și anul trecut că am  vrut să păstrăm economia deschisă și asta îmi doresc în continuare. Doar cu o economie funcțională putem acoperi costurile acestei pandemii. Opiniile care vin de la Ministerul Sănătății sunt importante și le vom lua în considerare, dar o decizie va fi luată după ce vom discuta cu toți factorii implicați.

Am cerut să am o întâlnire cu asociația consiliilor județene, a municipiilor, cu prefecții pentru a găsi soluții pentru a evita carantinarea.

Suntem într-o situație mai bună decât anul trecut pentru că nu vom mai avea focare de infecții în spitale, în centrele de bătrâni.

În ceea ce privește carantinarea, sunt propuneri importante pe care trebuie să le luăm în calcul, dar sunt și alte opinii”, a spus Florin Cîțu.