Exclusiv. Avertismentul unui infecționist: ”Camera de gardă e iar sufocată de cazuri severe”

Exclusiv. Avertismentul unui infecționist: ”Camera de gardă e iar sufocată de cazuri severe”

România, ca și alte țări europene, se află în fața valului al treilea al pandemiei de coronavirus. Și acest lucru începe să se vadă. Începe să semene îngrijorare. 

Așa este acum la Institutul Național de Boli Infecțioase (INBI) ”Matei Balș” din Capitală, unde iar există riscul blocării camerei de gardă - transformată din nou în salon. Ba chiar al întregului sistem de primiri urgențe de la această unitate medicală. Cazurile sunt din ce în ce mai multe și mai grave, iar infecționiștii fac față, din ce în ce mai greu acestui al treilea asalt al virusului. Iar gărzile sunt ”criminale”, spun doctorii aflați în prima linie. 

Scenariul sumbru se repetă: asalt al pacienților care au nevoie de oxigen  

Un scenariu sumbru care se repetă, iată, parcă tras la indigo cu cel de acum câteva luni. După o perioadă de acalmie, când numărul infectărilor părea să fie ținut sub control, Spitalul ”Matei Balș” este iar la un pas de colaps. Este în situația critică de a avea în camera de gardă, în același timp, pentru evaluare și internare, între cinci și zece bolnavi de coronavirus. Aproape fără excepție sunt pacienți aflați în stare gravă și foarte gravă, ce trebuie să primească oxigen pentru a li se da o șanșă la viață. 

O situație alarmantă cu atât mai mult cu cât spitalul a pierdut 120 de paturi după incendiul devastator care a cuprins pavilionul 5. Tragedie în urma căreia au murit 22 de pacienți - unii carbonizați în saloane, alții răpuși ulterior de complicațiie suferite din cauza inhalării fumului. Și, atâta vreme când nu se știe pentru cât timp acel pavilion va rămâne închis, lucrurile pot fi privite doar dintr-o perspectivă sumbră. 

”Infecționiștii stau și zece ore în costumul de protecție. E inuman”

”Fără să realizăm, s-a reînființat Secția 14 a spitalului. Așa îi spunem noi camerei de gardă transformată în secție care, iată, se alătură, la anumite intervale de timp, celorlaltor 13 secții pentru  adulți și copii ale spitalului. De aproape o săptămână, în garda de la ”Matei Balș” sunt permanent între cinci și zece pacienți. Și vorbim de cazuri grave, din ce în ce mai severe care au nevoie de oxigen. Într-o asemenea gardă, medicii infecționiști nu mai ies din costumul de protecție anticovid chiar și zece ore. E inuman”, ne-a dezvăluit un medic  cu ce se confruntă Spitalul ”Matei Balș” în această perioadă pe care specialiștii o asociază începutului de val trei al pandemiei de coronavirus.  

Pacienții în stare gravă, cuplați la două surse de oxigen

Asaltul acestor cazuri grave are și o explicație din punctul de vedere al sursei citate. Celelalte spitale nu primesc bolnavi de coronavirus decât dacă pacienții au fost evaluați și diagnosticați de un infecționist. Și dacă recunosc că au paturi libere. Exact ca la începutul pandemiei. Așa s-a ajuns în situația ca alte unități medicale să aibă locuri libere, și nu puține, iar Secția ”Reanimare” a Spitalului ”Matei Balș”, să  fie plină în permanență. Ca de altfel întreaga unitate medicală. 

Cel puțin în ultima perioadă, nici unul dintre cele 20 de paturi ATI nu a fost liber. Situație în care medicii de gardă fac eforturi disperate să le găsească un loc acelor pacienți bolnavi de COVID-19 aflați în stare foarte gravă, cu nevoia de a primi oxigen. Cei care reușesc să ”prindă” un loc aici și evaluarea medicală arată că au nevoie de peste 14-15 litri de oxigen, sunt cuplați la două surse pentru a primi tratamentul care îi ține în viață.

”Sunt gărzi în care infecționistul stă pe telefon două ore ca să găsească un loc pentru un pacient în stare gravă”

”S-a făcut un an de când trecem prin pandemia de coronavirus și lumea medicală de la noi încă lasă totul pe umerii infecționiștilor. Nici acum ceilalți doctori, din alte specialități, nu știu să evalueze un pacient? Tot infecționistul trebuie să facă totul? Se știu simptomele, se știu procedurile, nu mai e ceva nou! Dacă s-ar face evaluări și la alte spitale, nu am bloca întreg sistemul de primiri urgențe de la ”Balș”. Nu i-am înrobi pe medicii de aici. Dar nu se dorește. Că toată lumea vrea la ”Balș”! 

E mai bine să ridici din umeri sau să întorci spatele. Sunt gărzi în care infecționistul stă pe telefon și câte două ore ca să găsească un loc într-un spital pentru un pacient aflat în stare gravă. Pentru că la el în spital nu mai are loc. Nici în ATI, nici în salon, nici la preterapie. Dacă ai noroc ca la Centrul Național de Coordonare să fie cineva care înțelege situația și nu-ți mai trimite pacienți, bine. Dacă nu, e groaznic...”, spune, revoltat, medicul infecționst. 

Ambulanțele o sa facă iar coadă la camera de gardă? 

În același ton, specialistul avertizează că, cel mai probabil, lucrurile o să se agraveze având în vedere predicțiile celor ce urmăresc evoluția infectărilor cu COVID-19. Și astfel, s-ar putea să se ajungă iar la 1.200 de cazuri pe zi. Sau la mai multe. Și atunci, spune el, dacă celelalte spitale nu se implică în evaluarea și internarea pacienților, ambulanțele cu bolnavi o să facă iar coadă la camera de gardă de la ”Matei Balș”.

Ne puteți urmări și pe Google News