Marcel Ciolacu acuză șantajul coaliției cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în Parlament. Liderul PSD cere puterii să vină cu Planul Național de Redresare și Reziliență în Parlament. El spune că toți românii să știe pentru ce proiecte contribuie cu bani din taxele lor la sumele pe care România le plătește la bugetul UE.
Marcel Ciolacu acuză șantajul coaliției cu PNRR
Marcel Ciolacu susține că prezentarea publică a PNRR este obligatorie pentru transparența utilizării banilor.
"Este normal să știm unde se vor duce acești bani. Nu este un lucru de șantaj. Este un lucru normal. Domnul ministru al Fondurilor a transmis că nu este oportun ca acest plan să treacă prin Parlament pentru durează prea mult. Vă amintesc că până pe 5 martie Guvernul trebuia să trimită al treilea draft de plan, primele două au fost respinse. Acest lucru nu s-a întâmplat. Nimeni nu a văzut acest plan. Nu este planul unui partid sau al unei coaliţii. Este al României. Este normal să vină în Parlament, pentru a şti cu toţii unde se duc aceşti bani. Vorbim de următorii 33 de ani", a declarat liderul PSD.
PNRR trebuie să fie rezultatul unei dezbateri
Marcel Ciolacu se bazează pe discuțiile avute luna trecută cu mai mulți lideri politici europeni, printre care vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans și președintele Parlamentului European, David Sassoli. Concluzia tuturor întâlnirilor a fost că PNRR trebuie să fie rezultatul unei dezbateri publice naționale la care trebuie să participe atât partidele parlamentare, cât și actorii sociali importanți precum patronatele și sindicatele.
În schimb, premierul Florin Cîțu a declarat că Planul Național de Redresare și Reziliență este „un atribut, o decizie” a Guvernului și nu trebuie prezentat în Parlament.
Replica liderului PSD a fost rapidă.
„Îi urăm succes, atunci. Să îşi creeze majorităţile necesare să treacă lucrurile. Am scris o scrisoare Comisiei Europene şi vicepreşedintelui Comisiei. Aşteptăm răspunsurile de la Comisia Europeană”, a declarat Ciolacu.
Președintele PSD a trimis săptămâna trecută președintei și vicepreședintelui Comisiei Europene o informare în care acuză „derapajele nedemocratice” ale Guvernului și politizarea acordării banilor din buget și a fondurilor europene.
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document strategic structurat pe două priorități: reforme și investiții, ce ar trebui să aducă României perspectiva modernizării și a schimbărilor profunde așteptate de societatea civilă, mediul de afaceri și sectorul public din România.