Viktor Orban îşi retrage eurodeputaţii Fidesz din grupul PPE
- Mihnea Talau
- 4 martie 2021, 06:51
Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, şi-a retras eurodeputaţii partidului său, Fidesz, din grupul parlamentar al Partidului Popular European (PPE), după modificarea regulamentului de către acest grup, cel mai important din Parlamentul European, pentru a putea suspenda sau exclude o delegaţie naţională.
„Vă informez că membrii Fidesz se retrag din grupul PPE" cu "efect imediat", scrie liderul într-o scrisoare postată pe Twitter de unul dintre miniştrii săi, care denunţă un demers "antidemocratic, nedrept şi inacceptabil". Scrisoarea este adresată şefului grupului, germanul Manfred Weber. Modificarea regulamentului este, potrivit scrisorii, "o acţiune ostilă contra Fidesz şi a alegătorilor noştri".
Viktor Orban denunţase deja dispoziţii "luate cu adresă" pentru a sancţiona membrii Fidesz, într-o scrisoare adresată duminică lui Manfred Weber.
Această plecare pune capăt unei telenovele de mai mulţi ani: excluderea Fidesz a fost cerută de mai multe ori în PPE, din cauza luărilor de poziţie virulente anti-UE şi măsurilor considerate drept încălcări ale drepturilor fundamentale. Partidul ungar este deja suspendat sine die din martie 2019 din PPE, prima familie politică a UE.
De atunci, Fidesz nu mai are dreptul să participe la reuniunile PPE, este privat de drepturile de vot şi nu poate prezenta candidaţi la posturi interne. Cei circa zece deputaţi ai săi, 12 în prezent, potrivit site-ului grupului PPE, fac în schimb în continuare parte din grupul parlamentar.
În Belgia, cdH, CD&V şi CSP (comunitatrea germanofonă) făceau parte dintre membrii PPE care cereau o atitudine mai fermă faţă de Fidesz. "Veste foarte bună după opt ani de luptă ca preşedinte al partidului şi acum membru al MEP: Fidesz părăseşte grupul PPE", a scris pe Twitter Benoît Lutgen, unicul eurodeputat cdH. Parlamentarul CSP Pascal Arimont a aplaudat şi el vestea pe Twitter, subliniind că "Viktor Orban restrânge sistematic justiţia şi libertatea presei în Ungaria. Acest lucru nu mai era de mult compatibil cu creştin-democraţia".
Noile reguli interne ale grupului parlamentar PPE au fost aprobate cu 84,1% din voturi, potrivit europarlamentarului CD&V Tom Vandenkendelaere. Era nevoie de o majoritate de două treimi pentru a modifica regulamentul intern. Schimbările introduse permit să se excludă din grupul parlamentar un grup, prin vot secret, la propunerea preşedintelui sau a unor eurodeputaţi provenind din cel puţin patru delegaţii. Noul regulament mai propune ca de îndată ce un partid naţional este exclus din PPE, grupul parlamentar să poată să se pronunţe asupra poziţiei eurodeputaţilor din acest partid în cadrul său.
Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/cciulu