Războiul dintre SUA și Iran e inevitabil? Provocare fără precedent

Războiul dintre SUA și Iran e inevitabil? Provocare fără precedent

Regimul de la Teheran mai face un pas hotărât pe calea înfruntării cu Statele Unite. Iranienii anunță că vor bloca inspecțiile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) dacă SUA nu renunță rapid la sancțiuni.

Războiul dintre SUA și Iran e inevitabil?  Guvernul de la Teheran a anunțat că este pregătit să limiteze inspecțiile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Asta în cazul în care SUA nu ridică măcar o parte din sancțiuni impuse țării până pe 21 februarie.

Anunțul i-a șocat pe semnatarii europeni ai acordului nuclear din 2015. Aceștia s-au grăbit să avertizeze Teheranul să nu blocheze inspecțiile . "Ar fi complet inacceptabil dacă Iranul ar obstrucționa inspecțiile AIEA", a declarat un diplomat german pentru agenția Reuters.

Erdogan îi propune un târg lui Biden. A ajuns „sultanul” la capătul puterilor?

"Îndemnăm Iranul să se abțină de la acest pas. Suntem în contact strâns cu această problemă cu partenerii noștri, inclusiv cu Statele Unite", a adăugat diplomatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său. purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Saeed Khatibzadeh, a declarat că guvernul președintelui Hassan Rouhani este obligat prin lege să oprească punerea în aplicare a Protocolului adițional dacă sancțiunile SUA nu vor fi ridicate până pe 21 februarie".

Războiul dintre SUA și Iran e inevitabil?

Interzicerea inspecțiilor la instalațiile nucleare ar constitui cea mai gravă escaladare de până acum în criza programului nuclear al Iranului. Nu ar fi, însă, prima. Recent, Iranul a luat decizia de a produce uraniu metalic, care se poate transforma într-o componentă centrală a armelor nucleare .

Casa Albă, privatizată de rudele-căpușă? Metoda Hunter Biden face istorie

Teheranul încearcă să preseze administrația Biden Casa să ridice sancțiunile care au adus economia ării în pragul colapsului.

Fixarea unui termen limită pe 21 februarie pentru ridicarea sancțiunilor a fost fixată prin lege de parlamentul iranian în decembrie anul trecut. Interesant este că președintele Hassan Rouhani s-a opus acestui paprovocator pe care acum i se cere să îl pună în aplicare.

În ciuda promisiunilor din campania electoralî a lui Biden, care promitea să reintegreze SUA în acordul nuclear iranian, lucrurile par blocate. SUA cer acum Iranului să revină la aplicarea acordului, în timp ce Teheranul susine că Washingtonul trebuie să renunțe rapid la sancțiuni, scrie , scrie US News.

„Încearcă să extragă virusuri preistorice”. Rușii se joacă cu focul