Lipsă de spații de vaccinare în Europa. Oamenii sunt imunizați în centre plutitoare, parcări, autobuze și teatre
- Radu Balaj
- 15 februarie 2021, 10:40
În Europa se resimte acut criza coronavirus. Statele europene sunt aflate într-o cursă infernală desfășurată pentru succesul campaniei de vaccinare. Pentru obținerea acestui deziderat s-au deschis tot mai multe centre de vaccinare. Cele mai inedite centre de vaccinare organizate sunt pontoanele plutitoare, teatrele, barurile de noapte sau autobuzele.
Campania de vaccinare este în plină desfășurare în Europa
Campania de vaccinare continuă în Europa cu o străduință deosebită din partea cadrelor medicale și a autorităților. Aflate într-o luptă contra cronometru cu virusul ucigaș, statele europene au fost nevoite să aprobe funcționarea unor centre de vaccinare în spații sau sedii care ar părea impropii sau bizare.
Astfel o parte a populației europene, din lipsă de spații de vaccinare, au fost vaccinate pe pontoane plutitoare, în baruri de noapte, teatre, parcări dezafectate sau autobuze.
Autoritățile au găsit pentru centrele de vaccinare soluții inedite
Procesul este în plină desfășurare și se deschid tot mai multe centre de vaccinare în Europa. Iar acolo unde a început să fie lipsă de spații disponibile, autoritățile au găsit soluţii inventive. Bunele intenții nu lasă loc de interpretări însă. Europa și-a propus că obiectiv vaccinarea unui număr cât mai mare de populație până la sfârșitul verii 2021.
Exemplele de centre de vaccinare inedite sunt însă impresionante. La Aeroportul Fiumicino din Roma, una dintre parcările imense, de 1.500 de metri pătrați, e transformată acum în centru de vaccinare cu o capacitate de 3.000 de persoane pe zi. Accesul spre cele 25 de compartimente individuale se face printr-un tunel de decontaminare, în care sunt pulverizate substanțe dezinfectante.
Centre de vaccinare plutitoare în Norvegia
Norvegia nu se lasă mai prejos. În țara scandinavă funcționează centre de vaccinare plutitoare. Organizatorii campaniei au gândit creativ când s-au confruntat cu dificultatea de a ajunge la cei care locuiesc pe insule îndepărtate.
Ideea autobuzelor transformate în centru de vaccinare nu e nouă. Ea este deja aplicată în Spania și Franța, dar acum a ajuns și la Londra, unde cabinetul pe roți ajută comunitățile defavorizate.
Îngrijorările tuturor se îndreaptă însă și către noile variante ale coronavirul, în special cea sud-africană și braziliană, care au fost descoperite și la persoanele din Marea Britanie și în majoritatea statelor europene continentale. Există discuții aprinse privind eficeința vaccinurilor la aceste noi variante.