Instanța, Parchetul și Ministerul de Interne promit UE luptă împotriva corupției la un cost de doar 200 de milioane de euro

Instanța, Parchetul și Ministerul de Interne promit UE luptă împotriva corupției la un cost de doar 200 de milioane de eurosursa foto. EVZ

MEDIAPOOL. Bulgaria va lupta împotriva corupției și va reforma sisteme-cheie, cum ar fi Parchetul și Ministerul de Interne, dar pentru asta trebuie să primească bani de la Uniunea Europeană.

Acesta este tonul instituțiilor bulgare care candidează cu proiecte în cadrul Planului de redresare economică al Uniunii Europene din criza provocată de pandemia de COVID. Prin intermediul ministerelor importante și al organismelor de anchetă, Bulgaria a decis să ceară finanțare pentru proiectele care au fost blocate de ani de zile. Acum, însă, a fost găsit un nou motiv pentru revigorarea lor - pandemia.

Bulgaria candidează pentru peste 400 milioane de leva (circa 200 de milioane de euro – n.trad.). Cea mai mare parte din sumă ar merge la Ministerul de Interne, care speră să primească peste 329 milioane de leva. Consiliul Judiciar Suprem (CJS), instanțele și Procuratura nu pierd șansa de a solicita o pondere mare din finanțarea europeană – în total 71,5 milioane de leva.

În schimbul acestor bani, justiția promite să se digitalizeze în cele din urmă, iar urmărirea penală să înceapă să lupte mai eficient împotriva corupției. Cea mai mare parte a sumei este alocată înlocuirii practic a tuturor computerelor personale ale magistraților și personalului instanțelor, construirea centrelor de date și protecție împotriva atacurilor cibernetice.

Procurorul general al Bulgariei a promis o luptă puternică împotriva corupției pentru doar 36 de milioane de leva de la UE. „Corupția este o componentă care afectează negativ investițiile”, se arată în proiectul Procuraturii, care solicită alocarea a 36 milioane de leva din fondul de redresare.

Procuratura de stat promite că, dacă banii vor fi alocați, „vor avea ca rezultat o creștere a eficienței investigațiilor privind infracțiunile de corupție”. „Apoi, vor fi sporite abilitățile informatice ale procurorilor și anchetatorilor”, se arată în proiect. Din acesta nu se înțelege ce anume a împiedicat până acum Procuratura să lupte împotriva corupției, dar se spune că noile computere vor ajuta cu siguranță. Se presupune că vechile sisteme din Parchet duc la scurgerea de informații.

Parchetul explică că implementarea proiectului va crea „condiții prealabile pentru schimbul electronic automat de informații între Procuratura Republicii Bulgaria și alte organisme anticorupție din Bulgaria, precum Comisia pentru Combaterea Corupției și Confiscarea Averilor Ilicite, Ministerul de Interne, Agenția de Stat pentru Securitate Națională (DANS) etc”. Nu este clar de ce nu există un astfel de schimb în prezent.

Parchetul cere 1,9 milioane de leva pentru furnizarea și instalarea unităților centrale de procesare pentru prelucrarea informațiilor, matrice de date pe disc (2,14 milioane de leva), un sistem de gestionare a vulnerabilităților tehnice (237.000 de leva), o nouă rețea de transmisie a datelor (4 milioane de leva) , 4000 de computere noi pentru toți procurorii și angajații instanțelor (4,75 milioane de leva), dispozitive hardware și pachete software pentru platforma de gestionare a evenimentelor și securitatea informațiilor (1,78 milioane de leva), sistem de protecție împotriva amenințărilor cibernetice (7,07 milioane de leva).

Ne puteți urmări și pe Google News