Aproape 30.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca vor sosi în Bulgaria

Aproape 30.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca vor sosi în Bulgaria

Aproape 30.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca vor sosi în Bulgaria

Directorul Agenţiei pentru Medicamente de la Sofia, Bogdan Kirilov, a anunţat că aproape 30.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca vor sosi, duminică, în Bulgaria.

"Pentru a obţine o autorizaţie de utilizare, un vaccin trece printr-o evaluare aprofundată. Există studii preclinice şi clinice, după care documentaţia este evaluată de Agenţia Europeană a Medicamentului. Cel mai important este raportul beneficiu-risc. Problema este de a evalua dacă beneficiile depăşesc riscurile. Cu siguranță, din informaţiile de până acum, raportul beneficiu-risc este favorabil şi vaccinurile sunt sigure.

Există o condiţie - angajamentul producătorilor de a furniza date suplimentare şi de a prezenta un raport periodic de siguranţă în fiecare lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul producător a prezentat un astfel de raport, care arată că nu există efecte secundare diferite de cele din scurta descriere.

Avem 108 rapoarte de reacţii adverse, toate acestea fiind descrise în Rezumatul caracteristicilor produsului. 75 dintre ele se referă la o reacţie la locul injectării. Există aproximativ 10 reacţii alergice, majoritatea de natură locală. În două dintre cazuri, s-a impus utilizarea unui medicament.

Pentru ca o persoană să fie vaccinată, este necesar să se supună unui control medical. Aceasta este procedura standard. Este important ca imunizarea să se facă într-un mod care să asigure siguranţa oamenilor.

La milioanele de vaccinuri care au fost deja administrate se confirmă de fapt ceea ce s-a văzut în studiile clinice", a subliniat Kirilov