Sfântul Mucenic Teodor Stratilat - Calendar creștin ortodox: 8 februarie

Sfântul Mucenic Teodor Stratilat - Calendar creștin ortodox: 8 februarie

Prăznuit pe 8 februarie, Sfântul Mucenic Teodor Stratilat a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea.

Sfântul Mucenic Teodor Stratilat era originar din Evhaita, fiind conducătorul cetății Iracleea, aproape de țărmul Mării Negre. A fost un general vestit (de unde și supranumele de „Stratilat”, care în grecește înseamnă „general)” și era prieten apropiat al împăratului Licinius (307-323).

În urma unei inspecții făcută de Licinius în anul 320 la reședința Sfântului Teodor din Iracleea Pontului a aflat că acesta este creștin și convertea mulți păgâni la Hristos.

Când Liciniu i-a cerut Sfântului Teodor să se lepede și să aducă jertfe zeilor păgâni, acesta nu doar că a refuzat, ci a sfărâmat statuile de aur și argint ale idolilor și a împărțit cioburile săracilor.

Din porunca împăratului, Sfântul Mucenic Teodor Stratilat a fost întemnițat cinci zile (pentru a i se da răgaz să abjure), apoi a fost răstignit pe cruce asemenea lui Iisus Hristos, mâinile și picioarele i-au fost străpunse de piroane, iar trupul a servit ca țintă pentru săgețile arcașilor începători.

Crezând că a murit, Licinius l-a lăsat pe cruce peste noapte. Însă, prin minune dumnezeiască, un înger a venit la Teodor, l-a coborât de pe instrumentul supliciului și i-a vindecat rănile.

Văzându-l a doua zi pe Sfântul Teodor sănătos și nevătămat, mulți păgâni s-au convertit la creștinism. Furios, Licinius a poruncit să i se taie capul.

Moaștele sale au fost dusa la Evhaita din Pont.

În anul 950 s-a zidit în această cetate o biserică măreață în care au fost așezate moaștele sfântului. După un timp, ele au fost aduse în Constantinopol.

În anul 1256, Iacob Dandolo, amiralul flotei de galere a Republicii Veneției, le-a încredințat fratelui său Marco. În anul 1260 acesta le-a așezat în Biserica Sfântului Marcu din Veneția.

Astăzi, moaștele Sfântului Mucenic Teodor se află în Biserica Mântuitorului din același oraș, operă a arhitectului Andrea Palladio.

De asemenea, un fragment din moaștele sfântului se află la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea.

Ne puteți urmări și pe Google News