Comisia Europeană a luat urma celor 2 miliarde de euro de la Complexul Energetic Oltenia

Comisia Europeană a luat urma celor 2 miliarde de euro de la Complexul Energetic Oltenia

Comisia Europeană a luat urma celor 2 miliarde de euro de la Complexul Energetic Oltenia şi a deschis o investigație pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

Comisia Europeană a luat urma celor 2 miliarde de euro de la Complexul Energetic Oltenia. Membrii CE au îndoieli despre planul de restructurare și ajutorul pentru sprijinirea acestuia. Există temeri că acestea nu ar îndeplini condițiile prevăzute în orientări.

Complexul Energetic Oltenia este un producător de energie electrică pe bază de lignit şi deținut majoritar de stat. Este arhicunoscut că se confruntă cu dificultăți financiare.

După ce CE a acordat României un ajutor temporar pentru salvarea societății în februarie 2020, autorităţile noastre au notificat Comisia la 4 decembrie 2020. În prim-plan era un plan de restructurare a CEO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia Europeană a luat urma celor 2 miliarde de euro de la Complexul Energetic Oltenia

Planul de restructurare prevede un sprijin de aproximativ 2 miliarde de euro pentru CE Oltenia. Din această sumă, 1,33 miliarde euro reprezintă sprijin public din partea statului român. Sub formă de granturi și de împrumuturi, inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane de euro pe care CE Oltenia nu l-a rambursat.

Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile UE. Este vorba despre un grant acordat prin Fondul pentru modernizare. Pentru acesta, România ar urma să solicite finanțare.

„Normele UE privind ajutoarele de stat, în special Orientările Comisiei privind ajutoarele pentru salvare și restructurare, permit statelor membre să sprijine, în anumite condiții stricte, întreprinderile aflate în dificultate.

Mai precis, se poate acorda ajutor pentru o perioadă de până la șase luni (ajutor pentru salvare). După această perioadă, fie ajutorul trebuie să fie rambursat, fie statul membru trebuie să notifice Comisiei un plan de restructurare pentru ca ajutorul să fie aprobat (ajutor de restructurare).

Viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită fără niciun alt sprijin din partea statului

Planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită fără niciun alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie într-o măsură adecvată la costurile de restructurare și că denaturările concurenței generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare care includ, în special, măsuri structurale”, transmite Comisia Europeană, conform Digi24.

În noiembrie 2020, guvernul aproba memorandumul prin care acordă CEO ajutor de stat pentru restructurare de 1,326 miliarde euro. Sprijinul viza perioada 2021-2025.

„Am aprobat în Guvern memorandumul prin care ne angajăm că, în perioada 2021-2025, Guvernul va pune la dispoziţie din bugetul de stat schema de ajutor de stat pentru restructurarea CEO, în valoare de 1,326 miliarde de euro.

Odată cu acest memorandum, Guvernul s-a angajat că va susţine financiar CEO. Şi este un mesaj foarte clar pentru salariaţii CEO că nu-i lăsăm la greu… Că Guvernul ce promite face şi practic memorandumul deschide calea către Comisie a notificării pe care am făcut-o, garantând Comisiei Europene că Guvernul va asigura această sumă din bugetul de stat drept ajutor de restructurare”, spunea ministrul Economiei și Energiei de la vremea respectivă, Virgil Popescu.

Ce reprezintă Complexul Energetic Oltenia

CEO este al doilea jucător pe piaţa locală a energiei electrice. Complexul Energetic Oltenia are o cotă de piaţă de 22%.

Importanţa companiei este confirmată în Strategia Energetică a României pentru 2020-2030, cu perspectiva anului 2050.

Document este în procedura de avizare la Guvernul României şi evidenţiază necesitatea implementării Planului de dezvoltare şi decarbonare a CEO.

ceoltenia.ro