La Repubblica: Virusul este „transmis prin alimente congelate”? China face presiuni asupra OMS pentru a-și impune teza
- Maria Dima
- 27 ianuarie 2021, 06:45
Un document trimis „din greșeală” către Wall Street Journal, vorbește despre posibilitatea, chiar dacă îndepărtată, ca „virusul să fie transmis omului prin intermediul unui pachet înghețat”.
Organizația, deja acuzată de supunere faţă de Beijing, spune că este vorba doar de o ciornă. Însă sincronicitatea acestei teze este suspectă, deoarece soseşte după ce tehnicienii OMS au fost admiși la Wuhan pentru a investiga originile agentului patogen
Coronavirusul se răspândește prin ambalaje și alimente congelate? China nu are nicio îndoială că lucrurile stau în acest fel. Mai mult decât atât, Beijingul susţine că a identificat în produsele importate originea celor mai recente focare care au apărut pe teritoriul său.
Europa și Statele Unite, pe de altă parte, au multe îndoieli, deoarece nu există dovezi și nici oamenii de știință ai Dragonului nu le-au furnizat. În această controversă, Organizația Mondială a Sănătății a fost până acum de partea nu-ului, poziția sa oficială fiind de luni de zile cea că virusul nu poate fi transmis oamenilor printr-o cutie cu alimente congelate.
Dar, conform ciornei unui document trimis la sediul Wall Street Journal, OMS nu exclude reformularea recomandării oficiale: posibilitatea este rară, dar există şi se pare chiar că alimentele congelate ar putea aduce virusul înapoi chiar într-o țară care a reuşit să-l controleze.
OMS s-a grăbit să sublinieze că este vorba doar de un proiect şi că revizuirea părerii nu a fost încă aprobată.
Având în vedere că documentul a fost trimis la adresa Wall Street Journal din greșeală chiar de către organizație, neglijența pare a fi destul de suspectă.
Povestea arată însă pentru a mia oară cum organismul internațional, prins în mijlocul unei diatribe politice și științifice între China și Occident, întâmpină din nou dificultăți în menținerea unei linii stabile. Momentul acestei revizuiri de atitudine este suspect, deoarece soseşte după ce tehnicienii OMS au fost admiși la Wuhan pentru a investiga originile agentului patogen.
Surse din cadrul Organizației, acuzate deja de supunere faţă de Beijing, au explicat pentru WSJ că este vorba de integrarea probelor prezentate de autoritățile chineze. Nimic rău în asta, cu excepţia faptului că aceste dovezi nu sunt deloc transparente.
Pentru China, varianta virusului „importat” este fundamentală.
Din iunie, guvernul atribuie fiecare nou focar călătorilor care au intrat în ţară, sau produselor contaminate care sosesc în porturile țării. Oamenii de știință și mass-media regimului au ajuns să speculeze că Sars-Cov-2 ar fi putut ajunge în acest fel, adică din străinătate chiar și la Wuhan, o ipoteză care ar exonera China de orice presupusă responsabilitate în răspândirea pandemiei.
Guvernul a declanșat o campanie de controale asupra tuturor bunurilor importate, care sunt testate și sterilizate, în timp ce companiile străine care doresc să exporte în țară au fost obligate să se supună unor inspecții video. Din milioanele de ambalaje testate, au fost găsite în total doar câteva zeci de urme de viruși și un singur agent patogen viu.
Cu toate acestea, oamenii de știință chinezi nu au publicat niciodată vreun articol privind aceste constatări și presupusa lor legătură cu cazuri de persoane pozitive la SARS-COV-2.
Europa a protestat împotriva controalelor impuse companiilor sale, care au fost considerate arbitrare.
Poziția predominantă a comunităţii științifice internaționale este că virusul supraviețuiește doar câteva ore pe suprafețe și puţin mai mult pe cele înghețate, dar că o transmisie ulterioară către oameni este puțin probabilă. Până ieri şi OMS spunea același lucru pe site-ul său:
„Nu există dovezi de viruși aerieni care se transmit prin alimente sau pachete”. Numai că documentul primit de WSJ schimbă versiunea: „Studiile și rapoartele recente au arătat că (...) poate exista o transmitere a virusului de la un pachet înghețat către un individ” și, deși riscul este minim, pentru țările care au controlat virusul, această poate fi o cale de de revenire a acestuia.
Virusul este „transmis prin alimente congelate”? China face presiuni asupra OMS pentru a-și impune teza
Rămâne de văzut dacă revizuirea poziţiei va deveni oficială, însă dacă se va întâmpla acest lucru, Organizaţia va fi subiectul unor noi critici privind modul în care, de la începutul infecției, s-a aliniat fără nicio obiecţie la informațiile oficiale furnizate de China. Pe de altă parte, poziția OMS față de Dragon este foarte slabă, mai ales în acest moment:
Beijingul, după multă rezistență, i-a autorizat pe tehnicienii agenției să vină la Wuhan pentru ancheta privind originile agentului patogen, însă rămâne de văzut câtă libertate li se va acorda pentru a accesa date, surse și materiale. Autoritățile chineze au lăsat să se înţeleagă clar cine comandă și știu cum să exploateze vulnerabilitățile altora.
În această săptămână, Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să înceapă şi evaluarea vaccinurilor chineze pentru o eventuală aprobare de urgență. Discursul este similar cu cel al virusului congelat, o altă coincidență periculoasă: și aici, chiar dacă datele furnizate de Beijing sunt puține și deloc transparente, China nu ar agrea deloc o respingere. (Rador)
Articol de Fillipo Santelli