Macedonia: negocierile de aderare cu UE nu ar trebui să se transforme în negocieri cu Bulgaria
- Cristi Buș
- 26 ianuarie 2021, 03:34
Discuțiile pentru aderarea la UE nu ar trebui să se transforme în negocieri cu Bulgaria, a declarat ministrul afacerilor externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani, într-un interviu acordat ziarului grecesc To Vima.
El a adăugat că discuțiile despre depășirea diferențelor cu Sofia continuă, relatează Nova Makedonija, citată de BTA.
Osmani a subliniat că ideea europeană este o inspirație pentru rezolvarea problemelor amare din regiune, iar Republica Macedonia de Nord este un exemplu strălucitor. Nu există o Europă puternică fără Balcani puternici. Stabilizarea UE poate și trebuie să se facă împreună cu stabilizarea europeană a Balcanilor, a spus ministrul.
Demnitarii din Macedonia ajung luni la Bruxelles
Nezavisnen Vesnik relatează că vicepremierul pentru afaceri europene, Nikola Dimitrov, și ministrul afacerilor externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani, fac luni o vizită de lucru la Bruxelles. Acolo se vor întâlni cu ministrul afacerilor externe al Portugaliei, Augusto Santos Silva. În timpul vizitei, sunt planificate întâlniri cu reprezentanți ai instituțiilor UE. Dar și cu miniștrii de externe din statele membre ale UE.
„Cele mai mari riscuri pe care le poate aduce veto-ul Bulgariei asupra țării sunt timpul pierdut inutil și euroscepticismul în rândul cetățenilor, dar acesta este calea și vom continua cu reformele”, a declarat prim-ministrul Republicii Macedonia de Nord, Zoran Zaev, citat de „Sloboden pechat".
Disputa între Macedonia și Bulgaria, soluționată în curând
Ali Ahmeti susține că disputa cu Bulgaria va fi soluționată în această primăvară, relatează „Nezavisen Vesnik”. Este atât în interesul Washingtonului, cât și al Bruxelles-ului să soluționeze această problemă.
În acești 20 de ani, nu am fost niciodată dezamăgit de acțiunile lor. Sunt optimist că această problemă va fi rezolvată la începutul primăverii. Declarația îi aparține lui Ahmeti, în emisiunea „Politika”, de la televiziunea locală TV Globi. Potrivit acestuia, decizia va veni înainte de alegerile parlamentare din Bulgaria.
În ceea ce privește așteptările legate de rezultate recensământului, Ali Ahmeti a spus că albanezii nu ar putea fi mai puțini de 25%, cât au fost și în 2002. El a explicat acest lucru prin faptul că există o natalitate mai mare în rândul albanezilor în Republica Macedonia de Nord.
Traducerea: Mirela Petrescu/pmirela/rlambru