COVID-19: Italia: Guvernul se pregătește să ia noi măsuri de restricție

COVID-19: Italia: Guvernul se pregătește să ia noi măsuri de restricție

Cinci regiuni italiene în "zona portocalie" și o situație care se agravează din nou în toată Italia, cu indicele de răspândire a virusului care, pentru prima dată după șase săptămâni, revine la peste 1 la nivel național și 12 regiuni sunt expuse la risc ridicat. Datele autorităților confirmă ceea ce era evident de zile întregi: COVID-19 a început să se extindă din nou și, prin urmare, este esențial să fie limitată răspândirea virusului pentru a evita al treilea val.

Restricție în Italia. "Măsurile trebuie menținute", confirmă experții, invitând Guvernul din Italia "să înăsprească" restricțiile. Și, interdicțiile vor veni odată cu noul decret, în vigoare de la 16 ianuarie, începând cu confirmarea interdicției de deplasare, chiar și între regiunile din "zona galbenă". Calabria, Emilia Romagna, Lombardia, Sicilia și Veneto vor fi, de duminică, în "zona portocalie", după ce ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a semnat noile ordonanțe: "Trebuie să păstrăm cel mai înalt nivel de atenție, virusul circulă mult și indicele de contaminare este în creștere".

Cum urmează să arate Italia cu noile restricții

Barurile și restaurantele vor fi închise, liceele vor continua cu învățământul la distanță și va fi interzisă părăsirea localității, cu excepția deplasărilor din cele cu o populație de până la 5.000 de locuitori pe o rază de 30 de kilometri distanță de granițe.

"Zona portocalie" pentru cele cinci regiuni a fost declanșată de modificările introduse prin decretul din 5 ianuarie, care a redus pragul RT: cu RT mai mare de 1,25 chiar și în valoarea minimă și risc moderat intră în "zona roșie", cu RT la 1 intră în "zona portocalie". În această ultimă situație se află Calabria (1,04 în valoarea minimă), Emilia Romagna (1,03) și Lombardia (1,24). Sicilia, în schimb, are un RT minim de 0,99 și un risc moderat, însă Consiliul Regional, pe baza celor sugerate de CTS regional, a cerut să fie plasată în "zona portocalie". Situație similară pentru Veneto: RT este la 0,96 în valoarea minimă, dar riscul de agravare este mare, dat fiind că rata incidenței la 14 zile este de 927 la 100.000 de locuitori, comparativ cu media națională de 313.

Ne puteți urmări și pe Google News

15 ianuarie, ziua decisivă pentru viitorul apropiat al Italiei

Ordonanțele vor fi în vigoare până pe 15 ianuarie, data la care expiră actualul decret, iar odată cu noua măsură vor fi evaluate eventuale prelungiri. Noua clasificare, însă, redeschide polemica dintre Regiuni și Guvern: "Este o nebunie, așa trimitem o țară întreagă la spitalul de nebuni", acuză guvernatorul Regiunii Campania, Vincenzo De Luca. Modelul creează "doar incertitudini și daune economice foarte semnificative", adaugă Attilio Fontana.

Răspunsul vine de la ministrul Afacerilor Regionale, Francesco Boccia: cu sistemul zonelor colorate "evităm un lockdown național", posibilitate pe care pentru moment guvernanții nu vor să o ia în considerare. Dar, ceea ce este deja sigur, este că va fi o înăsprire suplimentară a măsurilor de restricție.

Monitorizarea indică 12 regiuni și provincii autonome cu risc ridicat și 8 regiuni cu risc moderat, cu 13 regiuni care au o rată de ocupare a locurilor la Terapie Intensivă și în zonele medicale peste pragul critic. Așadar, săptămâna viitoare, dacă datele se vor înrăutăți, așa cum se așteaptă experții, alte teritorii vor trece în "zona portocalie" sau "roșie".

Epidemia, spun experții, se află "într-o fază delicată, care pare să anunțe o nouă creștere rapidă a cazurilor în următoarele săptămâni, dacă măsurile de atenuare mai stricte nu vor fi stabilite și implementate cu rigurozitate".

Ce dorește Guvernul să facă

Guvernul va începe să lucreze la proiect încă de luni, dar unele puncte au fost deja stabilite, iar Speranza le va ilustra la Camera Deputaților pe data de 13 ianuarie.

Va fi confirmată închiderea totală de la ora 22:00 și "zona galbenă", prin urmare, cu interzicerea deplasărilor între regiuni. În schimb, este încă deschisă discuția dacă se va confirma sau nu posibilitatea deplasării doar o dată pe zi pentru maximum două persoane pentru a-și vizita rudele și prietenii, în regiune dacă este "zonă galbenă", numai în localitate dacă este "zonă portocalie" sau "zonă roșie".

Pentru baruri și restaurante, va fi confirmată deschiderea în regiunile care sunt "zone galbene" până la ora 18:00, în timp ce sălile de sport și piscinele ar trebui să rămână închise.

Discuție separată pentru școală. Decretul aflat în vigoare prevedea întoarcerea la școală pentru elevii de liceu din 7 ianuarie. Tot Guvernul a amânat deja termenul limită pentru luni, 11 ianuarie. Mai multe regiuni au amânat ulterior termenul limită, unele pentru 18 ianuarie, altele pentru 25 ianuarie și altele la 1 februarie. Prin urmare, nu este deloc exclus ca Executivul să decidă să intervină în noul decret și să amâne întoarcerea la cursuri în prezență cel puțin până la 1 februarie.

Între timp, 501.683 de persoane din Italia, conform ultimei actualizări, au fost vaccinate împotriva COVID-19. Aproximativ 310.465 de femei și 191.218 de bărbați au primit vaccinul. Peste 414.000 de administrări au fost efectuate personalului sanitar, 56.000 personalului nesanitar și 30.000 rezidenților din căminele de bătrâni.

 

Traducerea: Oana Avram/oavram/fmatei