Gafă de proporții la Ministerul Sănătății. O somație greșită dă peste cap vaccinarea

Gafă de proporții la Ministerul Sănătății. O somație greșită dă peste cap vaccinarea

O eroare umană a unui angajat din Ministerul Sănătății a generat un haos în lanț la nivelul unităților medicale din subordine.

La doar câteva ore după ce a somat spitalele să încheie vineri, 8 ianuarie, prima etapă a vaccinării, Ministerul Sănătății a trimis o altă adresă. Era o rectificare, care stipula că până vineri trebuie încheiate doar programările în vederea vaccinării personalului medical.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a solicitat oficial Ministerului Sănătății să trimită o adresă către toate centrele de vaccinare. Prin aceasta urma să le anunțe că programările cadrelor medicale pentru vaccinare trebuie să se încheie până vineri 8 ianuarie.

Eroare umană la minister

Un angajat al Ministerului Sănătății a înțeles însă greșit mesajul, astfel că la managerii de spitale a ajuns notificarea că vineri, la ora 20.00, trebuie încheiată vaccinarea cadrelor medicale, nu programarea, așa cum transmisese coordonatorul campaniei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat însă că a sesizat această greșeală. Iar la ședința zilnică cu reprezentanții centrelor de vaccinare din județe a atras atenția că este vorba de o eroare. Potrivit oficialului, trimiterea acestei adrese nu înseamnă că nu se mai pot face în continuare programări pentru cadrele medicale, după această dată.

În urmă cu puțin timp, Ministerul Sănătății a anunțat că angajații din sănătate și din serviciile sociale, cuprinși în prima etapă de vaccinare națională, se vor putea imuniza și după începerea celei de-a doua etape.

Ministerul a solicitat accelerarea programărilor

Ministerul Sănătății a îndemnat, printr-un mesaj pe Facebook, centrele de vaccinare să accelereze programările pentru imunizarea personalului din etapa 1. "În acest fel vom putea demara mai devreme etapa 2, când vor fi vaccinate persoanele cu grad ridicat de risc și lucrătorii din domeniile esențiale. Fără griji: chiar și după ce a doua etapă va fi demarată, lucrătorii din etapa 1 se vor putea vaccina în continuare", a transmis ministerul.

Autoritățile din România vor ca prima etapă să se încheie cât mai repede, astfel încă din 15 ianuarie să poată demara a doua etapă, urmând să fie vaccinate persoanele din centrele sociale și persoanele cu activități esențiale, respectiv peste 5 milioane de oameni. Din 27 decembrie 2020, odată cu primirea primelor doze de vaccin Pfizer/BioNTech, în România s-au imunizat peste 70.000 de cadre medicale.

Sursa: Digi 24