Mussolini și-a luat revanșa cu „mitraliera ușoară” foarte grea
- Luciana Popa
- 31 decembrie 2020, 19:29
În cel de-al Doilea Război Mondial, Armata Regală Italiană (RIA) s-a remarcat pentru că nu avea cea mai bună logistică și nu avea o standardizare a muniției.
Iar asta s-a trasformat într-o problemă serioasă în menținerea aprovizionării trupelor.
În timpul războiului, RIA a lansat aproape o duzină de mitraliere diferite în patru calibre diferite. În cazul „Mitragliatrice Breda calibro 8 modello 37”, - cunoscută mai bine sub numele de Breda 37, acesta a folosit un cartuș greu care a fost dezvoltat doar pentru a fi folosit la mitralierele italiene. Breda 8x59mmRB a fost, de asemenea, unică prin faptul că a folosit un număr foarte mic de cartușe proiectate cu o jantă rabatată, unde janta este mai mică decât diametrul corpului.
Avantajul pentru unitățile italiene echipate cu Breda 37 a fost că aveau o armă relativ puternică, care oferea o rază de acțiune de până la 500 de metri și cu o eficiență de până la aproximativ o mie de metri. În timp ce majoritatea națiunilor au dezvoltat mitraliere care puteau fi mutate în timpul unui atac, cum era britanicul Bren Gun sau MG34 al nemților, Breda 37 a fost utilizată cu un trepied greu care a făcut-o printre cele mai grele mitraliere ușoare folosite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Cu un echipaj instruit în condiții ideale, mitraliera era capabilă să tragă cu focuri susținute de aproximativ 460 de runde pe minut, dar în practică reușea aproximativ 200 de runde. Adică mult mai lent decât toate mitralierele contemporane din epocă. În plus, chiar și cea mai mică murdărie putea provoca un blocaj. Breda a fost folosită de RIA mai ales în Africa de Nord, unde mediul nisipos și deșertic nu au ajutat prea mult la fiabilitatea sa.
O altă particularitate a Breda 37 a fost că putea fi folosită ca mitralieră antiaeriană, iar proiectanții italieni au furnizat componente care permiteau trepiedului infanteriei să se „transforme” pentru acel rol.
Italia nu fost singura țară care a folosit Breda 37. Mitraliera a ajuns și în Portugalia sub denumirea de „Metralhadora pesada 7,92 milimetri m / 938 Breda”. Și a fost folosită în diferite războaie coloniale portugheze până în anii 1960.
Calitatea armei a asigurat utilizarea ei și după al Doilea Război Mondial, în noua armată italiană, până când a fost înlocuită cu alte arme, în anii 1960, precum Beretta MG 42/59.