Mamele-surogat, industria ucraineană care merge și în vreme de pandemie

Mamele-surogat, industria ucraineană care merge și în vreme de pandemie

Închiderea frontierelor și restricțiile de circulație introduse în 2020 din cauza răspândirii pandemiei COVID-19 au adăugat incertitudine sferei deja nereglementate a maternității-surogat din Ucraina, arată o analiză publicată de site-ul Neweasterneurope.

Așa că bebeluși născuți din mame surogat nu mai pot părăsi Ucraina pentru a ajunge la părinții doritori din străinătate.

Lack of regulation and COVID-19 leaves Ukrainian surrogate mothers and babies in limbo

 

În timp ce mamele surogate și părinții biologici trăiesc în incertitudine și așteptare, guvernul ucrainean nu s-a grăbit să ofere temei juridic industriei comerciale a maternității surogat, aflată în plină expansiune în această țară. Acest lucru a condus la măsuri ilegale luate de agenții, cum ar fi mutarea mamelor-surogat ucrainene peste graniță, în Polonia și aranjarea nașterilor în interiorul UE. Ajutând astfel cuplurile europene să-și ia nou-născuții acasă, dar lăsând mamele surogat neprotejate din punctul de vedere al drepturilor.

Anna (39 de ani) este o mamă care își crește singură cei doi copii, dar anul trecut a fost mamă-surogat pentru un cuplu care nu putea avea copii. Vrea să continue programul maternității surogat pentru a avea banii necesari creșterii propriilor copii.

Turism surogat

COVID-19 a adăugat incertitudine la modul în care sunt tratate mamele surogat. După blocarea din primăvară, clinicile ucrainene de reproducere, temându-se că frontierele se vor închide din nou, au început să facă publicitate Poloniei. Deși agențiile și clinicile ucrainene au negat că au mutat mame surogat ucrainene peste graniță în Polonia, jurnaliștii și activiștii locali au raportat mai multe astfel de cazuri. Una dintre ele este clinica Medicover din Varșovia, unde mamele surogat ucrainene au ajuns în ultima lună de sarcină, însoțite doar de un „traducător”. „Aceste fete apar de nicăieri, fără înregistrări medicale, deci nu există urme ale sarcinii lor”, spune un jurnalist polonez care investighează acest subiect. „Multe dintre aceste sarcini au fost supravegheate la Kiev și multe dintre mame au fost fertilizate in vitro”. Întrucât practica este interzisă în Polonia, nu există lege care să reglementeze astfel de procese, ceea ce lasă mamele surogat și nou-născuții cu protecție aproape zero și nici o modalitate de a le asigura bunăstarea.

Maternitatea surogat pentru comerț este ilegală în majoritatea țărilor europene, dar e permisă în Ucraina, devenind ultima speranță pentru mulți europeni care vor să devină părinți. După ce Ucraina și-a închis frontierele din cauza epidemiei COVID-19, peste 100 de copii-surogat au rămas blocați în toată țara. Bebelușii urmau să ajungă la părinții lor din Franța, Italia, Spania și Regatul Unit. Autoritățile ucrainene se bâlbâîe încă, iar Codul familiei din Ucraina prevede că părinții unui copil născut dintr-o mamă surogat sunt soți, al căror material biologic a fost folosit pentru fertilizare.

Activiștii și avocații polonezi se referă adesea la legislația germană, care amendează agențiile sau intermediarii și nu pe mamele surogate sau părinții biologici. „În primul rând, este în mare măsură o încălcare a legislației ucrainene. Vreau să cred că acești copii ajung în familii bune și aș vrea să cred că aceste mame surogate au știut ce fac”, spune un activist polonez.

Ne puteți urmări și pe Google News