ABC: Secretarul general al ONU solicită Germaniei să își asume un rol mai puternic în lume
- Maria Dima
- 21 decembrie 2020, 04:00
Înainte de sesiunea plenară a Bundestagului, Antonio Guterres, a spus că studiile arată că activitatea femeilor-lideri în lupta împotriva pandemiei a dat rezultate mai bune, făcând aluzie la Merkel.
Vizita secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la Berlin vine într-un moment în care Germania face bilanțul mandatului său de șase luni la președinția rotativă a UE și la câteva zile după începerea campaniilor de vaccinare din Europa. Un punct de cotitură în lupta împotriva pandemiei pe care a apreciat-o drept "semnificativă" și de care a profitat pentru a saluta, încă o dată, contribuția germană, având în vedere că primul vaccin dezvoltat provine dintr-un laborator din Germania.
Guterres a susținut, înainte de sesiunea plenară a Bundestagului, un discurs laudativ la adresa gestionării cancelarului Merkel, nu numai împotriva coronavirusului, ci și în fața altor mari provocări cu care se confruntă omenirea în aceşti ani, cum ar fi protecția climei sau păstrarea multilateralismului. "Studiile arată că acolo unde slujbele de conducere au fost încredinţate unor femei s-au înregistrat rezultate mai bune în lupta împotriva pandemiei Covid", făcând aluzie şi la Angela Merkel. El a cerut Germaniei să îşi asume "un rol mai puternic în lume" și a susținut că "vaccinul trebuie să fie un bun public global".
Guterres a descris Germania din 2021 ca o "putere a păcii" și un "pilon al multilateralismului". "În calitate de secretar general al ONU, sunt martor la modul în care Germania funcționează zi de zi, cu o conștientizare istorică profundă și responsabilitate, pentru a-și asuma progresiv un rol de lider în lume" şi "văd cum Germania se confruntă cu marile provocările ale timpului nostru", a spus el. "Germania este un aliat important în întreaga lume în lupta noastră pentru pace", a subliniat Guterres, citând ca exemplu angajamentul german din Afganistan și regiunea Sahel. De asemenea, a felicitat-o în mod expres pe Merkel pentru organizarea Conferinței internaționale pentru Libia, în ianuarie la Berlin, și a încurajat Parlamentul german să urmeze același drum acum când Merkel, care își încheie al patrulea și ultimul mandat la putere în 2021, va pleca.
"Cer de urgență: Germania trebuie să își asume un rol mai puternic în lume, în menținerea păcii și a multilateralismului, în apărarea Drepturilor Omului, chestiune care astăzi este direct legată de procesele de digitalizare și protecție a climei", i-a îndemnat el pe deputații germani.
"Astăzi cea mai mare amenințare nu sunt războaiele, ci propriile noastre crime împotriva naturii", a avertizat el, continuând să observe seria de date care susțin că "încălzirea globală este deja un fapt" și să descrie un "scenariu apocaliptic" în care Germania aduce o contribuție importantă cu obiectivele sale de reducere a emisiilor până în 2030, cu politica sa de abandonare a energiei pe bază de cărbune și la sprijinul acordului de la Paris, la care contribuie "cu un sprijin deosebit de finanțare".
El a subliniat, de asemenea, că Germania este necesară "în munca legată de multe alte provocări, cum ar fi eroziunea puterilor nucleare", și și-a încheiat discursul regretând că marile concerte proiectate la nivel mondial nu pot avea loc acum cu ocazia a 250 de ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven, anulate din cauza pandemiei. "În schimb, am putut asculta un cor global, cu cântăreți care, din diferite părți ale lumii, au cântat la unison 'Oda Bucuriei', semn al noilor vremuri în care trăim, în care există și noi speranțe".
Acest discurs măgulitor și recunoscător are loc când este pe cale să se încheie ocuparea provizorie de către Germania a unuia dintre locurile Consiliului de Securitate al ONU, pe care țara l-a ocupat de zeci de ani ca pe unul permanent. De asemenea, coincide cu confruntarea pe care reprezentanții Rusiei și Chinei au organizat-o în cadrul consiliului în ultimele zile cu ambasadorul german la ONU, Christophe Hughes, care, într-o sesiune despre Siria, a criticat pozițiile acestor două țări și a avertizat că ele contribuie la complicarea în continuare a furnizării de ajutoare umanitare importante.
În plus, guvernul german tocmai a publicat un raport în care denunță deteriorarea situației drepturilor omului în China, Rusia și Turcia, în care subliniază, de exemplu, tendința negativă din China începând din 2012. "Drepturile persoanelor sunt din ce în ce mai subminate", avertizează documentul, care afirmă că "aceasta se referă atât la drepturile civile și politice, cât și la libertatea presei și a exprimării, precum şi la libertatea religioasă".
În ceea ce privește Rusia, el afirmă că "în special în ceea ce privește alegerile din 2019, libertatea de întrunire a fost comercializată" și critică faptul că Legea suveranității internetului din 2019 "a creat un scenariu în care este permisă cenzura online". Discursul lui Guterres susține aceste poziții și presupune, de asemenea, o despărţire de Merkel cu menţiunea de onoare pentru serviciile multe prestate în diferite conflicte internaţionale în cei 16 ani în care s-a aflat la putere. (Rador)
Articol de Rosalía Sánchez
Traducerea: Rodezia