Țările UE fac front comun pentru vaccinare, însă disensiunile persistă. De ce nu va exista sincronizare

Țările UE fac front comun pentru vaccinare, însă disensiunile persistă. De ce nu va exista sincronizare

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis joi țărilor UE că vor putea demara propriul program de vaccinare coronavirus în aceasta lună. Nu este, însă, clar dacă va fi posibil un efort bine orchestrat la nivelul tuturor țărilor membre.

Țările UE pot avea o opțiune individuală în managerierea campaniei de vaccinare. Primul vaccin este estimat să ajungă în Europa în următoarele zile, iar von der Leyen a declarat că zilele de 27, 28 și 29 decembrie vor fi cele în care UE va seta instrucțiunile de protecție contra COVID-19.

Înaltul oficial speră că această etapă va marca o accelerare a promovării campaniei de vaccinare la nivelul UE, după ce au fost emise autorizații de urgență în Marea Britanie și SUA, care au lăsat UE alături de alte părți ale lumii puțin în urmă în administrarea vaccinurilor.

Consens și nu prea... Poziție comună, dar fiecare face ce vrea

Însă premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, a declarat joi presei locale că țara sa va devansa planificarea la nivelul țărilor UE de îndată ce sosește vaccinul. Olanda, în schimb, a anunțat că planifică să înceapă vaccinarea din 8 ianuarie datorită problemelor legate de sistemul național de înregistrare.

Solidaritatea UE, pusă la încercare

Țările membre UE, care sunt umăr la umăr în efortul de cumpărare sincronă a vaccinurilor, doresc să facă o dovadă publică de solidaritate în debutul simultan al imunizării cetățenilor lor. Liderii europeni au discutat planurile lor în cadrul unui summit care a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles.

.În pofida atitudinii frustrate a Poloniei și Ungariei la acest summit, Ursula von der Leyen a făcut un apel ca țările UE să aștepte autorizația Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Procedura este mai elaborată decât în SUA și Marea Britanie, însă oferă o vedere mai robustă în această problemă. Totuși, politicienii europeni devin din ce în ce mai divizați. Ministerele Sănătății din Germania și Italia au crescut presiunea, săptămâna aceasta, prin apeluri deschise pentru ca UE să se grăbească în semnarea acordului pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, aflat în cea mai avansată stare a procesului de aprobare.

EMA a declarat joi că oamenii de știință ai Europei se vor reuni cu o săptămână mai devreme decât a fost planificat, pe 21 decembrie, în vederea stabilirii faptului dacă vor recomanda sau nu vaccinarea Pfizer/BioNTech. Joi, a devansat chiar data analizei EMA asupra vaccinului Moderna, de la 12 ianuarie la 6 ianuarie. Dacă EMA va recomanda vaccinul Pfizer/BioNTech, Comisia Europeană va semna contractul în două zile, iar livrările ar putea demara pe 26 decembrie. Asta va permite țărilor să înceapă vaccinarea așa cum a promis von der Leyen, în intervalul 27-29 decembrie.

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarat că țara sa planifică să înceapă campania pe 27 decembrie, iar Belgia va accelera totul pentru a fi gata până la această dată. Dar este posibil ca țările UE să ajungă fizic la vaccin chiar mai repede. Un diplomat UE a declarat că cele două companii implicate în crearea vaccinului Pfizer/BioNTech ar putea livra vaccinul în decurs de 24 de ore de la aprobarea Comisiei, ceea ce înseamnă că pot începe livrarea pe 24 decembrie.

Cine va fura startul?

Deși nu există unitate cu privire la Ziua Z în care va demara campania de vaccinare, 8 țări europene (Germania, Franța, Italia, Belgia, Luxemburg, Olanda, Spania și Elveția) au semnat o declarație pe 15 decembrie, văzută de POLITICO, prin care se obligă să coordoneze anumite părți ale campaniilor de vaccinare. Aceste țări au convenit să promoveze un start coordonat al campaniilor, să împărtășească informațiile despre lecțiile învățate în timpul campaniilor și să își unească eforturile pentru a lupta contra dezinformării.

Ne puteți urmări și pe Google News