Cazul care a zguduit Italia. Lipsa solidarității din UE, repusă pe tapet
- Luciana Popa
- 13 decembrie 2020, 10:20
Italia a făcut încă un pas în justiție în cazul lui Giulio Regeni, tînărul doctorand ucis în 2016,la Cairo, dar se plânge că aliații săi europeni nu-i oferă sprijin, scrie Politico.
Procurorii de la Roma au acuzat joi patru membri ai forțelor de securitate egiptene de răpirea, torturarea și uciderea tânărului Regeni, al cărui cadavru a fost găsit pe marginea unei autostrăzi, la marginea orașului Cairo, în februarie 2016.
Michele Prestipino Giarritta, procurorul șef al Romei, a declarat in timpul unei audieri la comisia parlamentară: „Acesta este un rezultat extrem de important, pe care îl datorăm memoriei lui Giulio”.
Politico notează că liderii politici și diverse ONG-uri au acuzat lipsa de solidaritate din partea vecinilor Italiei în acest caz dramatic, subminând eforturile justiției de a afla adevărul. Și asta pentru că statele europene nu s-au alăturat Italiei, după această crimă, în acțiunea de a-și rechema ambasadorii din Egipt.
Limitându-se la câteva declarații de dezaprobare. Mai mult, Franța l-a primit zilele trecute pe covorul roșu pe președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, Emmanuel Macron declarând că a abordat drepturile omului cu el-Sisi, dar „nu vom condiționa apărarea și cooperarea noastră economică de aceste dezacorduri”.
Șeful comisiei parlamentare care investighează cazul Regeni, Emanuele Palazzotto, a cerut acțiuni europene comune și implicarea Curții Penale Internaționale de la Haga.
„Cazul Regeni și dificultatea de a ajunge la adevăr arată punctele slabe ale sistemului nostru european. Dacă Europa ar fi unită, dacă Italia și Franța ar fi avut o politică externă comună, adevărul despre Regeni ar fi ieșit la lumină”, a declarat Roberto Fico, președintele Camerei Deputaților.
Cazul Regeni a tensionat relațiile diplomatice dintre Italia și Egipt în ultimii ani, Cairo oferind explicații contradictorii pentru moartea tânărului. În timp ce procurorii egipteni au susținut că nu există suficiente dovezi pentru a judeca pe cei patru bărbați. Tariq Sabre, Athar Kamel Mohamed Ibrahim, Capt Uhsam Helmi și Maj Magdi Ibrahim Abdelal Sharif ar putea fi judecați în lipsă de către instanța de la Roma, mai scrie Politico.