Doliu în lumea academică. A murit Alexandru Surdu, profesor eminent

Doliu în lumea academică. A murit Alexandru Surdu, profesor eminent Sursa: arhiva EVZ

Unul dintre cei mai importanți filosofi români. academicianul Alexandru Surdu, fondator al Universității Titu Maiorescu nu mai este printre noi.

Academicianul Alexandru Surdu, profesor eminent și autor al unor importante studii și lucrări filosofice a murit la vârsta de 82 de ani. Anunțul a fost făcut pe pagina de internet a Universității Titu Maiorescu, al cărui membru fondator a fost Alexandru Surdu.

„Cu adâncă durere și profund regret, Universitatea Titu Maiorescu din București anunță plecarea dintre noi a academicianului Alexandru Surdu (n. 24 februarie 1938, Brașov) (…)

Plecarea dintre noi a Academicianului Alexandru Surdu reprezintă o grea pierdere pentru cultura românească și pentru Universitatea Titu Maiorescu. Universitatea noastră își pierde prin plecarea Domniei Sale un fondator, un reper cultural și spiritual, un simbol al academismului și identității noastre, o personalitate de elită, un Mare Profesor și Mentor!

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliul de Administrație, Senatul Universității și întreaga comunitate academică maioresciană transmit condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească și să-l așeze între cei Drepți!”, se arată în anunțul de condoleanțe postat pe site-ul Universității.

 

Cine a fost Alexandru Surdu

Profesorul Alexandru Surdu a fost vicepreşedinte al Academiei Române, preşedintele Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a acesteia şi directorul Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei, după cum scrie în prezentarea de pe site-ul Universității.

„Academicianul Alexandru Surdu a fost unul dintre cele mai importante nume ale filosofiei românești contemporane, un autor de marcă în domeniu, un savant al culturii noastre, un mare cărturar umanist, cu o solidă cultură clasică și modernă, de anvergură europeană, un editor de prestigiu (editor al marilor autori ai filosofiei românești, cel mai important editor al operei lui Titu Maiorescu), un cercetător de elită și un mare Profesor”, scrie în prezentare.

Opera sa este prodigioasă și cuprinde numeroase lucrări și scrieri importante pentru care a primit o serie de premii și distincții importante, între care Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de cavaler.

„A fascinat pe tineri printr-o cultură fabuloasă, prin cuprinderea și profunzimea cunoașterii, prin spiritul reflexiv, prin deschiderea umanistă spre interpretarea și înțelegerea lumii și a existenței. Academicianul Alexandru Surdu a fost un mare patriot, profund atașat de spiritul românesc, de sentimentul românesc al ființei, de valorile noastre identitare, de limba, cultura și civilizația românească, ale căror valori le-a promovat în întreaga sa operă și pe care le-a cultivat celor tineri”, se mai precizează în anunț.