Comoară de o valoare inestimabilă, descoperită în grădină. E veche de cinci secole

Comoară de o valoare inestimabilă, descoperită în grădină. E veche de cinci secole

Câteva banale activități în grădina casei au scos la iveală obiecte arheologice extrem de importante, din secolul al XV-lea.

Poveste de basm pentru o familie din Anglia, care a dat peste o comoară în timp ce lucra în grădină. Oamenii au găsit îngropat în pământ un tezaur compus din monede de aur ce datează din secolul al XV-lea și au fost puse în circulație începând cu perioada regelui Edward al IV-lea până la cea a lui Henric al VIII-lea.

Au fost descoperite din întâmplare 63 de monede una de argint. Familia în curtea căreia se afla comoara, locuiește în districtul New Forest (Hampshire, sud-estul Angliei) au anunţat reprezentanții British Museum. Monedele au fost îngropate în jurul anului 1540, pe când regele Henric al VIII-lea era încă în viaţă, dar nu se ştie dacă întregul tezaur a fost îngropat odată sau dacă au fost adăugate monede de-a lungul unei perioade de timp, conform British Museum. Valoarea tezaurului (în epocă) este considerată echivalentul a aproximativ 14.000 de lire sterline în prezent, susţine Barrie Cook, specialist în monede medievale de la British Museum.

Perioada desființării mănăstirilor

Este posibil ca tezaurul să fi fost îngropat de un negustor bogat sau de un membru al clerului, susţine şi John Naylor, expert în monede din cadrul Ashmolean Museum, aparţinând Universităţii Oxford. „A fost o perioadă, în anii 1530 şi 1540, când s-a produs Desfiinţarea Mănăstirilor şi ştim că unele biserici au încercat să-şi ascundă bogăţiile, sperând că astfel vor putea să le păstreze”, a spus specialistul.

Desfiinţarea Mănăstirilor a fost procesul administrativ şi juridic desfăşurat între 1536 şi 1541, prin care regele Henric al VIII-lea al Angliei a desfiinţat aşezămintele monastice atât din Anglia şi Ţara Galilor cât şi din Irlanda, şi-a însuşit veniturile lor şi le-a valorificat bunurile.

Henric al VIII-lea a avut șase soții

În ceea ce priveşte monedele, este un mister de ce sunt gravate pe acestea iniţialele soţiilor regelui Henric. În 1526 regele Henric al VIII-lea şi arhiepiscopul Thomas Wolsey, Lord Cancelar şi cardinal al Bisericii Catolice, au reformat sistemul monetar, modificând greutatea monedelor şi lansând noi monede, cum ar fi banul de aur cu valoarea de 5 şilingi. Însă decizia de a grava iniţialele soţiilor lui Henric pe monede este fără precedent. Henric al VIII-lea a avut șase soții,  așa că iniţialele de pe monede au fost schimbate frecvent.

După cea de-a treia căsătorie a sa, cu Jane Seymour, mama lui Edward al VI-lea, care a murit la scurt timp după ce l-a născut pe Edward, Henric a renunţat la această practică, motiv pentru care iniţialele următoarelor sale trei soţii, Anna de Cleves, Catherine Howard şi Catherine Parr, nu apar pe monede.

sursa: Agerpres

Ne puteți urmări și pe Google News