Sputnik V, nouă dispută UE-Ungaria. Un vaccin, sau propagandă pentru Orban și Putin?

Sputnik V, nouă dispută UE-Ungaria. Un vaccin, sau propagandă pentru Orban și Putin?

Și în privința vaccinurilor împotriva Covid-19, Budapesta face figură separată de blocul comunitar, stârnind iar iritare la Bruxelles.

În urmă cu câteva zile, un avion aparținând companiei rusești de stat Aeroflot a aterizat la Budapesta aducând doze de vaccine rusesc Sputnik V.

Ungaria pariază pe vaccinul rusesc Sputnik V și face public asta, în ciuda criticilor de acasă și de la Bruxelles.

„Suntem prima țară a Uniunii Europene (UE) care a primit un astfel de eșantion”, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Ungaria se alătură Belarusului, Indiei sau Emiratelor Arabe Unite pe lista țărilor care testează acest vaccin, cu care Moscova se mândrește afirmând că are o eficiență de 95%, spunând totodată că este deschisă vaccinurilor europene și americane.

După primele zece doze, dacă autoritățile de la Budapesta dau undă verde, livrările la scară mai mare sunt planificate înainte de o producție potențială de către un producător maghiar, anul viitor, scrie France 24.

Având în vedere acest lucru, experții din Budapesta vor fi în curând trimiși în Rusia, a explicat, vineri, Peter Szijjarto, care l-a primit  pe ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko.

Între timp, Uniunea Europeană  acumulează contracte cu companii occidentale - Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer-BioNTech și CureVac - în timp ce Ungaria, pe de altă parte, s-a angajat într-un conflict cu privire la bugetul blocului comunitar cu Bruxelles.