Spitalul Matei Balș, Infern pentru medici și pacienți. Unde au ajuns bolnavii să stea

Spitalul Matei Balș, Infern pentru medici și pacienți. Unde au ajuns bolnavii să stea

Partea cea mai înfiorătoare a pandemiei pare să se apropie cu pași repezi. La Institutul Matei Balș dramatismul e la paroxism: holurile s-au transoformat în ATI, iar pacienții zac pe scaune conectați la oxigen.

Imaginile terifiante de la începutul pandemiei din Italia, cu pacienți care zăceau pe holurile spitalelor, în așteptarea accesulului pe secțiile de ATI, unde medicii alegeau pe cine să salveze și pe cine să lase să moară, par să se apropie treptat și de România.

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș a avut o intervenție marți seară, în direct la Digi 24, în care a explicat situația dramatică intervenită acolo.

„Tratamentul cu oxigen e vital, chiar și pe scaun”

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicul asigură că se fac toate eforturile, iar aceste soluții improvizate sunt momentane până când pacienții pot fi transferați în alte spitale.

„Terapia intensivă s-a mutat pe holuri. Bolnavii zac pe scaune la oxigen. E înspăimântător faptul că sunt internați pe paturi de campanie, nu mai avem unde să-i punem. Însă acel pacient, fără acea variantă improvizată, ar sta în așteptare în alt scaun. E cea mai bună măsură din punct de vedere medical, sunt situații grele, însă nu o să fie o perioadă lungă. Când este un număr mare de bolnavi, nevoia este la fel de mare de locuri libere în toate spitalele. Nu s-a ajuns încă la alegere (n.r. – să aleagă medicii cine trăiește și pe cine lasă să moară).

În momentul în care stau un anumit interval de timp, le găsim loc în alt spital. E un flux continuu, în a doua parte a zilei practic nu mai e loc. Încercăm să eliberăm garda. 25-30 de persoane îi internăm, apoi vine alt grup. Acum avem 40 de oameni în camera de gardă primind oxigen. Oamenii trebuie ajutați până le găsim loc în saloane. Tratamentul cu oxigen e vital, chiar și pe scaun. Oamenii au stat și o noapte în așteptare”.

În imagini se vede cum alți pacienți stau pe scaunele și băncile de pe holuri și primesc oxigen din niște tuburi foarte mari așezate lângă ei.