RIA NOVOSTI: Politicienii ruși au reacționat la declarația Maiei Sandu referitoare la militarii ruși pentru menținerea păcii din Transnistria

RIA NOVOSTI: Politicienii ruși au reacționat la declarația Maiei Sandu referitoare la militarii ruși pentru menținerea păcii din Transnistria

Politicienii ruși au reacționat la declarația președintelui nou ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, referitoare la retragerea contingentului de menținere a păcii din Transnistria.

După cum transmite RIA - Novosti, Sandu și-a exprimat astăzi speranța că va apărea oportunitatea geopolitică de reunificare a Tiraspolului cu Chișinăul și că acest conflict va fi soluționat pașnic, cu retragerea militarilor ruși pentru menținerea păcii.

Senatorul rus Aleksei Pușkov, a reamintit faptul că tocmai militarii ruși pentru menținerea păcii sunt cei care asigură securitatea în Transnistria. „Tocmai prezența acestora deja de peste 30 de ani constituie o garanție a păcii în regiune și a protecției oamenilor care trăiesc în această zonă. 220 de mii dintre aceștia sunt cetățeni de-ai noștri (ruși - n. trad.).

Interesele lor, securitatea lor sunt mai importante decât declarațiile bombastice făcute de noul președinte al Republicii Moldova”, a remarcat politicianul pe Twitter.

Ne puteți urmări și pe Google News

Andrei Klimov, coleg cu Pușkov în Consiliul Federației (camera superioară a legislativului rus), a declarat că retragerea militarilor ruși pentru menținerea păcii poate avea ca efect escaladarea conflictului. „Trupele rusești se află în Transnistria nu pentru că noi vrem foarte mult acest lucru. Dacă acestea se vor retrage din Transnistria, este posibil ca acolo să înceapă un nou stadiu fierbinte al conflictului, lucru care nu va fi pe placul nimănui”, a declarat Klimov, citat de portalul NSN (Servicul național de știri). Klimov a declarat, totodată, că partea rusă este întotdeauna gata să soluționeze problemele în cadrul politico-diplomatic. Politicianul rus a mai adăugat că Republica Moldova trebuie să renunțe la dorința de a face pe placul cursului politic al SUA, a cărui preocupare nu sunt oamenii care trăiesc în Transnistria.

Elena Panina, deputat în Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a legislativului rus), a remarcat faptul că scenariul propus de Sandu nu va fi acceptat la Tiraspol. „Sandu vrea ca militarii (ruși - n. RIA - Novosti) pentru menținerea păcii să se retragă (din Transnistria - n. RIA - Novosti) și, totodată, respinge de la bun început scenariul federalizării, cu ajutorul căruia s-ar putea asigura echilibrul de interese și pacea pe termen lung. Ce li se propune în schimb locuitorilor Transnistriei? De fapt, revenirea la situația din 1992, când a izbucnit sângerosul conflict care a luat viața a mii de oameni. Este evidentă perspectiva „dezghețării” (conflictului - n. trad.), cu ajungerea ulterioară la „faza fierbinte”, a declarat Panina, pentru RIA-Novosti. Politicianul rus și-a exprimat regretul că în urmă cu 17 ani, din cauza presiunilor Washingtonului, Chișinăul a respins „memorandumul Kozak”.

Traducerea Silvia Nicolau, RADOR