Cadoul SUA pentru România sperie Rusia. Anunțul făcut de guvernul de la Casa Albă

Cadoul SUA pentru România sperie Rusia. Anunțul făcut de guvernul de la Casa Albă

În prezența ambasadorului SUA la București, armata română și cea a Statelor Unite au efectuat un amplu exercițiu militar în care au fost folosite două sisteme de rachete de tipul HIMARS, care vor intra în dotarea armatei române.

Bateriile de rachete HIMARS sunt unele dintre cele mai temute arme din vastul arsenal american, care peste câteva luni, susține ambasadorul SUA, vor intra și în dotarea armatei române. În cursul zilei de azi, ambasadorul SUA la București a participat la Baza Aeriană 57, la Mihail Kogălniceanu, la un amplu exercițiu militar, unde au fost folosite două sisteme de rachete HIMARS, de la Brigada 41 Artilerie Terestră, dislocată în garnizoana Grafenwoehr, din Germania

„În doar câteva luni, România va recepționa propriile sisteme de apărare cu rachete HIMARS și va deveni primul stat aliat din NATO care va desfășura în teritoriu aceste echipamente testate în teatrele de operațiuni și garantate de succesele avute în acțiunile purtate. Astfel, prin încorporarea sistemului HIMARS în strategia de apărare, România își va consolida poziția de garant al securității Europei, pe frontiera de est și în bazinul Mării Negre", a declarat ambasadorul Adrian Zuckerman.

Prin aceste dotări, Statele Unite ale Americii recunosc rolul României, de aliat strategic. „Așa după cum se știe, țările noastre au semnat recent un plan pe 10 ani pentru colaborare pe baza căruia va continua să fie asigurat necesarul resurselor militare și al pregătirii pentru apărare. Azi suntem, de asemenea, martorii renașterii sectorului de apărare al industriei și economiei românești, pentru ca o Românie puternică înseamnă o Europă puternică", a mai adăugat Adrian Zuckerman.

Ce sunt rachetele HIMARS

Sistemul de rachete HIMARS, pentru care România a plătit peste 1.5 miliarde de euro, este destinat angajării și înfrângerii artileriei, a concentrațiilor de apărare aeriană, a camioanelor, a armurilor ușoare și a transportatorilor de personal, precum și a sprijini concentrațiile de trupe și aprovizionare. Sistemul își lansează armele și se îndepărtează de zonă cu viteză mare înainte ca forțele inamice să localizeze locul de lansare.

HIMARS este un sistem de rachete de artilerie extrem de mobil care oferă puterea de foc considerabilă.

Actualizarea sistemului mecanic de lansare îmbunătățită (ILMS) și electronica sistemului de control al focului îmbunătățit (IFCS), care au actualizat lansatoarele MLRS M270, sunt, de asemenea, montate pe vehiculele HIMARS. Sistemul universal de control al incendiului (UFCS) al lui Lockheed Martin, o actualizare ulterioară, a finalizat dezvoltarea și calificarea sistemului de rachete în luptele în care a fost implicat în Afganistan și Iraq. De la jumătatea anului 2008, acesta se încadrează în producția full-rate HIMARS. Tragerile de succes HIMARS ale rachetei ATACMS (în martie 2008) și ale rachetelor GMLRS (în mai 2008) au avut loc folosind noul UFCS ghidat de GPS.

Sistemul de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată este operat de un echipaj format din trei persoane: șoferul, tunarul și șeful secției. Cu toate acestea, sistemul de control al focului pe computer permite unui echipaj de doi sau un singur soldat să încarce și să descarce sistemul. Sistemul de control al incendiului include control video, tastatură, un gigabyte de stocare a programelor și sistem de poziționare globală (GPS). Computerul de control al focului permite efectuarea misiunilor de tragere în modul automat sau manual.