Guvernul a luat decizia: trecem la justiția online! Ce prevede noul proiect de lege

Guvernul a luat decizia: trecem la justiția online! Ce prevede noul proiect de lege

Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind măsurile împotriva pandemiei din instanțe, principala noutate a proiectului fiind faptul că și un anumit tip de procese se vor putea desfășura online.

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri seară, 18 noiembrie, proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de Covod-19, potrivit unui comunicat al Guvernului. Una dintre principalele modificări se referă la posibilitatea audierii părților din procesele civile prin videoconferință. Acest lucru era posibil doar în cazurile penale.

Prezentul proiect de lege a fost supus dezbaterii publice încă din data de 8 septembrie 2020, fiind elaborat exclusiv pentru suplinirea unei practici neunitare constatate la nivelul instanțelor.

”Întreg acest demers a urmărit crearea unui cadru unitar și coerent în ceea ce privește organizarea activității desfășurate la nivelul organizațiilor judiciare, în condiții de criză sanitară în scopul respectării dreptului de acces la justiție al cetățenilor, având în vedere că exigențele de rang constituțional și convențional interzic afectarea acestui drept, chiar și în situațiile excepționale, precum cele generate de pandemie, instanțele judecătorești neputându-și întrerupe/sista activitatea, precum nici organele de cercetare și urmărire penală”, a precizat MJ pentru G4media.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prioritizarea dosarelor

Ministerul Justiției atrage atenția că magistrații aveau deja instrumente pentru combaterea pandemiei. ”Pe pagina de internet a Ministerului Justiției a fost publicat documentul de politică publică elaborat de Ministerul Justiției – ”Justiția în pandemie” –  Recomandări pentru armonizarea regulilor de prudență sanitară în sediile instanțelor și parchetelor.

Acest document de politică publică a fost menit să atragă atenția asupra normelor în vigoare, care pot fi accesate de instanțele judecătorești și de parchete, la care s-au asociat recomandări concrete de punere în aplicare a acestora, respectiv de adaptare a lor la noul context epidemiologic.