Cum ne ajută curățenia și curățarea casei să ne păstrăm sănătatea și echilibrul

Cum ne ajută curățenia și curățarea casei să ne păstrăm sănătatea și echilibrul

După multe luni de viață la domiciliu, de carantină, frică și deznădejde, pe nimeni nu mai surprinde faptul că mediul în care trăim are o legătură directă cu creierul nostru. Sănătate mintală, creativitate, anxietate, simț al controlului: toate sunt legate de locul în care îți petreci timpul.

„Ceea ce ne înconjoară, fie ne susține, ne bucură, fie nu se sincronizează cu noi și cu dorințele noastre”, explică specialistul în biogeometrie Genoveva Hossu, de la agenția de design interior Rewireid.com. Mediul nostru are capacitatea de a avea un impact pozitiv și / sau negativ asupra modului în care simțim și reacționăm.

Anul acesta, în special, rutinele noastre s-au schimbat atât de dramatic încât trebuie să găsim noi modalități de a ne gestiona viețile de acasă. Curățenia de toamnă/iarnă este o modalitate accesibilă de a crea schimbări imediate în spațiul nostru, și nu vorbim doar despre curățenia obișnuită, cea în care ștergem geamurile și aspirăm covoarele. Vorbim de o curățare a energiilor negative din spații, de o “primenire” și o împrospătare a mediului în care ne petrecem timpul.

Spațiile curate încurajează calmul

Spațiile curate inspiră claritate mentală, care, la rândul său, ne ajută să ne relaxăm. Toamna este un moment excelent pentru un nou început, pentru a curăța și a crea spațiu.

Expertul agenției rewireid.com în biogeometrie ne mărturisește: “Biogeometria este bazată pe centering, pe armonizarea energiilor pământului cu corpul nostru. Creierul nostru adoră spațiul, organizarea. Așa că începeți cu decluttering, adică renunțarea la energiile vechi, la obiectele nefolositoare, pe care nu le-ați mai folosit în ultimii 2 ani, să zicem. Toate acestea au energii stocate, care împiedică un flux energetic creativ, curat, nou.

Deschideți calea creativității. Ca oameni, suntem creatori. Creierul nostru iubește să găsească noi posibilități de a umple spațiul. Faceți asta prin organizarea lucrurilor existente și absolut necesare, prin adaptarea de obiecte decorative, artă, plante verzi, lucruri frumoase care să vă bucure sufletul. În acel moment vă veți îndrăgosti de spațiul nou organizat, veți sta cu plăcere acasă, veți fi productivi, starea de spirit va fi alta. Curățarea/curățenia este o demonstrație fizică a schimbării și a creării spațiului unde orice este posibil.”

Prin curățare recâștigăm controlul

Actul fizic de a ne înfrumuseța spațiul în care trăim ne aduce un sentiment de pace și de asemenea, de ordine. Curățarea ne dă un sentiment de dominație asupra mediului nostru, un sentiment de control. În prezent, în contextul dat de pandemie, nu avem control asupra factorilor externi, în afară de obligațiile noastre de a respecta regulile, a ne menține în siguranță și de a vota; trăim cu un sentiment de teamă mai mult sau mai puțin conștient, iar acest lucru nu ajută atunci când vine vorba de confortul nostru mental. A face alegeri conștiente de organizare a spațiului fizic ne ajută să depășim acest sentiment de neputință.

Mai mult spațiu, mai multe oportunități

În biogeometrie, curățarea simbolizează ordinea și fluxul de energie. De fapt, ne întărește capacitatea de concentrare și ne delimitează și granițe personale mai puternice. Suntem stăpâni pe deciziile noastre. Ne creăm spațiul personal, stabilim o relație cu materia fizică. Începând cu spațiul gol, “adăugăm” în el proiecții ale energiilor noastre, variante fizice ale emoțiilor noastre.

Dar ce ar trebui să facem cu tot acest spațiu nou găsit?

„Configurați-vă casa pentru succes și stare de bine”, recomandă consultantul în artă și decorare al rewireid.com, Monica Andronic. “Începeți prin repoziționarea patului și a altor piese de mobilier, dacă este posibil, schimbați culoarea pereților, puneți în valoare obiectele decorative de care sunteți cu adevărat îndrăgostiți, prin expunerea lor în locuri vizibile. Creați-vă un colț de lectură liniștit, luminos, în care să vă retrageți în momentele de respiro. Țineți curată masa de dining, cu flori proaspete într-o vază simpatică, pentru un timp de calitate petrecut cu familia în jurul ei.

Aduceți prospețime în căminul dumneavoastră prin îngrijirea plantelor de interior și prin amplasarea lor în cât mai multe colțuri luminoase.

Investiți într-un tablou, o grafică, o mică sculptură - un obiect de artă îți creează un ascendent moral, un sentiment de recompensă, precum și un mod excelent de începere a unei conversații. “

Așadar, atunci când vă simțiți neputincios, obosit, într-o stare de stres continuă, începeți prin a crea ordine în spațiile în care sunteți cel care deține controlul. Spațiul fluid, aerisit, lasă loc apariției de noi emoții și oferă o odihnă binemeritată.

Ne puteți urmări și pe Google News