Ungaria. Viktor Orban se pregătește să înfrunte administrația lui Joe Biden
- Tudor Borcea
- 17 noiembrie 2020, 14:16
Odată cu revenirea la putere a democraților la Washington, adversarii premierului de la Budapesta speră la o presiune crescută asupra Ungariei, deja gata să se lupte cum a făcut-o în 2010.
Respingerea refugiaților, aversiunea față de echilibrul puterilor, apetitul pentru „fake news” fac parte din stilul controversat de guvernare al lui Viktor Orban, aflat deja în conflict cu Bruxelles, stil care l-a apropiat de președintele american Donald Trump, perdant în alegerile din noiembrie din Statele Unite.
Însă acest stil al lui Orban în a aduce în conflict cu Joe Biden, care deja a atacat încălcările statului de drept din Ungaria, țară membră a Uniunii Europene (UE) și NATO, când a fost vicepreședintele lui Barack Obama.
Prin urmare, Budapesta așteaptă relații dificile și a avertizat joi Statele Unite împotriva revenirii la politica sa de „export a democrației”, prin intermediul șefului de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, scrie Le Journal de Montreal.
„Derbedeul” de la Budapesta
Aparent, Ungaria se așteaptă să fie „pedepsită” pentru sprijinul acordat republicanului Trump și este „gata să lupte cu administrația Biden”, potrivit politologului Peter Kreko, intervievat de AFP.
În timpul campaniei electorale din SUA, candidatul democrat a denunțat mâna întinsă de președintele Trump către Viktor Orban lider unei țări de 9,7 milioane de oameni, acuzându-l că „se îmbrățișează cu toți derbedeii din lume”.
Viktor Orban a fost primit în mai 2019 la Casa Albă, o primă vizită la acest nivel din 2005 iar șeful statului american a lăudat un vizitator „respectat în toată Europa” care face „o treabă bună”.
Acest gest amical a fost apoi considerat de comentatori ca o datorei de onoare din partea lui Trump: Viktor Orban fusese singurul lider al UE care l-a susținut în mod deschis când s-a confruntat, în 2016, cu Hillary Clinton.
În 2011, când Hilary Clinton era secretar de Stat, a criticat politicile „autoritare” ale lui Organ, iar în 2014 zece oficiali maghiari, suspectați de corupție, au primit interzis să intre pe teritoriul Statelor Unite.
De partea sa, Donald Trump „a ignorat spectaculos reculul democratic precum și influența crescândă a Rusiei și Chinei în Ungaria”, a declarat Peter Kreko, directorul grupului de reflecție Political Capital.