Emoji, noul limbaj codificat folosit de teroriști, mafioți și dealeri

Emoji, noul limbaj codificat folosit de teroriști, mafioți și dealeri

Porumbei, oameni de zăpadă, fețe zâmbitoare sau cireșe: teroriștii și mafiile își criptează mesajele cu emoticoane.

Pentru majoritatea oamenilor, un emoji este o față zâmbitoare sau o inimă care bate puternic, care însoțesc un text. Pentru criminali, aceste simboluri nevinovate au un sens mult mai funest.

După grafologi, o nouă profesie apare în rândurile serviciilor antitero sau celor ale polițiilor judiciare: interpret de emoji.

Din ce în ce mai mult grupări de teroriști sau de crimă organizată comunică între ele folosind aceste ideograme sau fețe zâmbitoare cu multiple expresii.

Ne puteți urmări și pe Google News

De exemplu, un emoticon care indică un duș are cu totul alt sens decât cel transmis de ideogramă. Criptat, el însemnă doborârea unei ținte cu o „ploaie de gloanțe”. În timp ce simbolul unei persoane însoțit de cel al unei mingi de bowling este un ordin pentru a lovi sever pe cineva.

Aceste exemple sunt preluate dintr-un raport publicat de trei agenții de informații americane și au fost dezvăluite de colectivul de hackeri într-un bloc de documente numit „Blue Leaks”, scrie Slate.

Mafia siciliană, precursoarea emoticoanelor

Emoji și emoticoanele nu sunt altceva decât versiunea modernă a celebrelor „pizzini”,  acele mici bile de hârtie cu care șeful mafiei siciliene, Bernardo Provenzano, comunica sub formă de mesaje codate cu alți mafioți.

Astăzi, acești „pizzini” au făcut loc acum mesajelor pline de emoticoane trimise pe WhatsApp sau Telegram, scrie L'Expresso, care a publicat o anchetă cu privire la acest fenomen.