POLITICO: Guvernul Poloniei prins în corzi din cauza avortului
- Cristi Buș
- 6 noiembrie 2020, 03:30
O criză politică dezlănțuită de verdictul unei instanțe privind avortul nu dă nici un semn de domolire.
Explozia de furie populară care a întâmpinat un verdict al unei instanței ce înăsprește legislația avortului a buimăcit guvernul naționalist al Poloniei, lăsându-i puține opțiuni digerabile de a scăpa din criză.
Deocamdată guvernul încearcă să detensioneze situația refuzând să publice verdictul curții constituționale din 22 octombrie. Acest fapt împiedică intrarea în vigoare a hotărârii, dar ridică și probleme constituționale, întrucât astfel de decizii ar trebui să fie publicate „imediat”. „În acest moment avem nevoie de calm și de discutarea verdictului, de o liniștire a emoțiilor sociale și de o discuție calmă între experți”, a declarat marți presei poloneze purtătorul de cuvânt al guvernului Piotr Mūller.
Însă calmul e ultimul lucru de care are parte partidul de guvernare Lege și Justiție (PiS).
În țară au avut loc unele dintre cele mai mari demonstrații din ultimele decenii, oamenii ieșind în stradă pentru a protesta contra verdictului - care a hotărât că avorturile din motive de malformații ale fătului violează constituția poloneză. Acest fapt ar scoate în afara legii majoritatea numărului oricum infim de avorturi legale din Polonia; anul trecut n-au fost decât 1.100.
„Sunt femeie și mamă și de aceea sunt aici”, a declarat Monika Nowicka, 32 de ani, care la un protest imens de vineri seară venise cu o pancartă cu mesajul „F...te o rață” - un joc de cuvinte legat de numele de familie al șefului PiS, Jarosław Kaczyński, care sună similar cu cuvântul polonez pentru „rață”. Casa lui Kaczyński din nordul Varșoviei a devenit un magnet pentru protestatari.
Problema lui Kaczyński este aceea că instanța care a dat verdictul se află sub controlul strict al PiS - judecătoarea șefă a ei, Julia Przyłębska, fiind chiar prietena lui personală. Întrucât mulți polonezi nu consideră curtea a fi un organ independent - opinie împărtășită și de numeroase instituții UE -, verdictul ei e lipsit de legitimitate. Mulți consideră că momentul ales pentru adoptarea deciziei face parte dintr-o mașinațiune politică a lui Kaczyński pentru consolidarea poziției PiS pe flancul drept al politicii poloneze.
Însă vehemența și amploarea protestelor i-au luat prin surprindere pe PiS și aliații săi.
„Nimeni nu se aștepta la asemenea proteste”, a declarat la televiziunea poloneză Jadwiga Emilewicz, membră de seamă a unui partid conservator aliat cu PiS.
Iar PiS nu are nici o cale facilă de a ieși din încurcătură.
Parlamentari radicali anti-avort presează guvernul să publice decizia pentru a intra în vigoare, poziție susținută și de influenta Biserică Catolică.
Președintele Andrzej Duda, un aliat apropiat al PiS, care a luat și el poziție ferm împotriva avortului, a propus o lege amendată a avortului care să permită procedura în cazurile în care diagnosticul arată că există o „probabilitate ridicată” ca fătul să se nască mort sau cu o deficiență care să „ducă inevitabil și direct la moarte”.
Însă Greva Tuturor Femeilor Poloneze, mișcarea din spatele protestelor, a respins propunerea lui Duda. „Nu veți scoate oamenii de pe străzi cu o nouă lege care interzice avortul”, a transmis grupul pe pagina sa de Facebook. „Omule! Furia socială a explodat, iar tu și guvernul nu faceți decât să turnați gaz pe foc.”
Duda a fost atacat și de biserică.
Stanisław Gądecki, șeful Conferinței Poloneze a Episcopilor, a denunțat miercuri ideea lui Duda ca fiind „o nouă formă de eutanasie”. PiS și aliații lui nu au decât o majoritate parlamentară fragilă, ceea ce înseamnă că le e dificil să treacă prin parlament legea lui Duda - sau orice altă lege referitoare la avort.
În timp ce Kaczyński vânează o cale de scăpare, sondajele arată o prăbușire abruptă a susținerii atât pentru PiS cât și pentru Duda. În încercarea de a reduce amploarea protestelor, guvernul avertizează că marșurile pot răspândi coronavirusul. Cazurile se înmulțesc rapid și Polonia a avut miercuri un record de 24.692 de infecții și 373 de decese.
„Le cer tuturor celor care vor să protesteze, îi rog să protesteze pe internet”, a declarat miercuri premierul Mateusz Morawiecki, cu ocazia anunțării unei noi serii de interdicții vizând combaterea pandemiei.
Kaczyński și aliații săi denunță totodată protestele ca fiind anti-poloneze. Krystyna Pawłowicz, o altă judecătoare de la curtea constituțională și aliată politică apropiată a lui Kaczyński, a comparat fulgerul roșu adoptat ca simbol al mișcării femeilor cu însemnele unităților SS ale lui Hitler.
Dar asemenea lucruri nu fac decât să întărească îndârjirea protestatarilor și să adâncească clivajele într-o țară care oricum era deja foarte dezbinată.
„Voi fi aici atât timp cât va fi nevoie. Nu ne putem retrage acum”, a declarat Nowicka înainte de a porni spre casa lui Kaczyński.
Articol de Jan Cienski Traducere: Andrei Suba/asuba/fmatei
Sursa: RADOR