Franța interzice gruparea ultranaționalistă din Turcia „Lupii gri”

Franța interzice gruparea ultranaționalistă din Turcia „Lupii gri”

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a apreciat că este o grupare „deosebit de agresivă, ca să nu spun mai mult”.

Guvernul Franţei va decreta miercuri dizolvarea mişcării ultranaţionaliste turce „Lupii gri”, a anunţat luni Darmarin.

Creată la sfârșitul anilor 1960 de colonelul Alparslan Türkes, organizația „Lupii gri” este la origine aripa paramilitară a MHP, un partid neofascist și ultra-naționalist din Turcia. „Lupii gri” sunt cunoscuți pentru acțiunile lor violente din anii 1970, în plin Război Rece, împotriva intelectualilor și a mișcărilor comuniste și de extremă stânga.

Audiat în Adunarea Naţională, Darmanin a precizat că în 15 zile va fi examinată şi dizolvarea Colectivului Împotriva Islamofobiei în Franţa (CCIF), anunţată după asasinarea profesorului Samuel Paty în 16 octombrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesorul Paty a fost decapitat la Conflans-Sainte-Honorine, în apropiere de Paris, de către un tânăr musulman de origine cecenă, pe motiv că le arătase elevilor, la o lecţie despre libertatea de exprimare, caricaturi cu profetul Mahomed.

Deciziile Consiliului de Miniştri de la Paris vor fi luate în contextul unor tensiuni diplomatice cu Turcia, în legătură cu tratamentul aplicat musulmanilor în Franţa.

„Lupii gri” au fost incriminaţi pentru incidentele de săptămâna trecută dintre comunităţile turcă şi armeană de la Decines-Charpieu, lângă Lyon. Conflictul dintre turci şi armeni s-a intensificat după izbucnirea conflictului din Nagorno Karabah între Armenia şi Azerbaidjan, în care partea azeră este susţinută de Turcia, scrie Agerpres.

Miercurea trecută, forţele de ordine au intervenit la Decines-Charpieu pentru a împiedica circa 250 de turci să îi atace pe armeni. Cu câteva ore înainte, o încăierare între membri ai celor două comunităţi se soldase cu patru răniţi, din care unul în stare gravă.